Modigliani’s ‘Liggend Naakt’ geveild voor 170 miljoen

Het is het op een na duurste schilderij op een veiling tot nu toe.

Het werk bij veilinghuis Christie's. Foto Christie's / AP

Een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Amedeo Modigliani is gisteren bij veilinghuis Christie’s in New York geveild voor 170,4 miljoen dollar (158,4 miljoen euro). Nu Couché uit 1917-1918 is daarmee een van duurste schilderijen op een veiling tot nu toe.

Alleen Picasso’s Les femmes d’Alger (Version ‘O’) werd voor een hoger bedrag afgehamerd, in mei dit jaar voor 179 miljoen dollar (160 miljoen euro). Voor dit voorjaar stond het record op 142 miljoen dollar; het bedrag dat in november 2013 op een veiling werd neergeteld voor het drieluik Three Studies Of Lucian Freud van Francis Bacon.

Twitter avatar Datagraver Datagraver Weer een meesterwerk verkocht. Picasso’s Les Femmes d’Alger gaat voor $179,3 miljoen over. Grafiek weer bijgewerkt. http://t.co/NohHYJGhUV

Steeds hogere bedragen

De nieuwe eigenaar van Nu Couché, oftewel ‘liggend naakt’, is het Long Museum in Shanghai van miljardair Liu Yiqian en zijn vrouw Ms. Wang Wei. Het doek werd voor het eerst op een veiling te koop aangeboden. Het werk kwam uit de collectie van erfgenamen van de Italiaanse katoenhandelaar en kunstverzamelaar Gianni Mattioli.

Door de vraag uit nieuwe markten en opkomende economieën wordt de prijs van topstukken al jaren omhoog gedreven. Om aan de vraag te kunnen voldoen, nemen veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s steeds grotere risico’s om kunstwerken binnen te halen, schreef kunstredacteur Arjen Ribbens vorige maand. Een recent voorbeeld van zo’n risico is de garantieafspraak bij de veiling van de collectie van A. Alfred Taubman, de eerder dit jaar gestorven voormalig topman van Sotheby’s.

Uit correspondentie met de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder, is gebleken dat Sotheby’s verregaande toezeggingen heeft gedaan om de collectie te mogen veilen. Aan de erven Taubman is een opbrengst van 500 miljoen dollar gegarandeerd, bijna het verwachte resultaat. Als de opbrengsten achterblijven bij de verwachtingen zal het veilinghuis de verkopers uit eigen middelen moeten compenseren.

    • Laura Klompenhouwer