Luister vooral ook beter naar jezelf

Blanken moeten beter naar zwarten luisteren. Die moeten beter naar zichzelf luisteren, vindt Jan Kuitenbrouwer.

Het meest fascinerende detail aan het BlackTwitterstuk is die ‘Vanity Fairachtige fotoshoot’, als voorwaarde gesteld door een van de spreeksters, die zich uiteindelijk terugtrok. Waarom een glamourportret? Het meest choquerend in mijn online discussie met vrouwen als Seada Nourhussen vond ik dat zij op een gegeven moment openlijk suggereerden dat ik op de versiertoer was of iets dergelijks.

Stel je voor dat Edith Schippers dat zou doen na een scherpe interruptie van Alexander Pechtold. Hoe kan iemand die zulk bakvissengedrag vertoont, verwachten serieus te worden genomen?

Maar wellicht zijn deze vrouwen wel steeds omringd door witte mannen die op seks uit zijn en dat soort hoon graag voor lief nemen in ruil voor aandacht.

Dan wordt je seksuele marktwaarde bepalend voor hoe ver je ‘de beleefdheid voorbij’ kunt gaan, zoals Seada Nourhussen het uitdrukt, en dan is een glamourreportage in de krant natuurlijk mooi meegenomen.

Het spervuur van op de man spelen is mijn voornaamste bezwaar tegen de stijl van discussiëren van Seada Nourhussen maar ook bijvoorbeeld van Zihni Özdil en Quinsy Gario. Onlangs wees ik daarop en hoe luidde afgelopen zaterdag de reactie van Nourhussen? Ik ben ‘sneu’, ik ‘probeer relevant te zijn’ en ik ‘begrijp het dossier’ niet. Schitterend – met een perfecte hattrick illustreert zij exact wat ik bedoel.

Het is jammer dat Bas Blokker Seada Nourhussen en de anderen niet laat reageren op het eigenlijke punt, namelijk dat zij – door uitsluitend te praten over wat je bent in plaats van over wat je zegt – een vorm van identity politics bedrijven die uiteindelijk niets oplevert, behalve haat en verdeeldheid. Je zag het van het weekend gebeuren: de term #blacktwitter was nog niet geïntroduceerd (in Nederland) of hij kon veranderd worden in #blockedtwitter, toen de geïnterviewden de reacties zagen en schielijk hun digitale ophaalbrug hesen.

Het gevolg: dat hun ‘te weinig gehoorde geluid’ nu nog minder gehoord wordt. Ik stel de volgende deal voor. Witte mensen moeten ongetwijfeld beter luisteren naar zwarte, ik beloof dat ik daar mijn best op ga doen, maar kunnen we afspreken dat zwarte mensen dan wat beter gaan luisteren naar zichzelf?