Legendarische soulmuzikant Allen Toussaint (77) overleden

Hij kreeg een hartstilstand na een optreden in Spanje.

Allen Toussaint achter zijn piano in 2009. Foto Rafa Rivas/AFP

De legendarische soul- en funkmuzikant en componist Allen Toussaint is op 77-jarige leeftijd onverwacht overleden. Toussaint, een van de invloedrijkste namen uit de scene in New Orleans, kreeg na een concert in Spanje een hartstilstand, schrijft persbureau AP.

Toussaint had zelf een indrukwekkende solocarrière, maar werd toch vooral beroemd als schrijver en producent van nummers voor anderen. Zo maakte hij hits voor onder meer Ernie K-Doe en Aaron Neville, ook beroemde namen uit New Orleans. Ook werden veel van zijn nummers bekend in de uitvoering van anderen, zoals Working in the Coal Mine (Lee Dorsey), Play Something Sweet (Three Dog Night) en Southern Nights (Glen Campbell).

Hij werkte verder samen met onder anderen Dr. John, The Meters, The Band, The Pointer Sisters, Paul McCartney en Elvis Costello. Onze muziekredacteur Jan Vollaard omschrijft Toussaint als de “grootmeester van de soul uit New Orleans”:

“Een recital van Toussaint was zo dicht als een gewone sterveling kon komen bij de bezieling van Lee Dorsey, Irma Thomas, Benny Spellman en Aaron Neville, artiesten voor wie hij in de jaren zestig gezichtsbepalende hits componeerde en produceerde.”

Onderscheidingen

Toussaint werd in 1998 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 2013 kreeg hij uit handen van president Obama een National Medal of Arts vanwege zijn bijdrage aan de Amerikaanse r&b.

Beelden van Toussaints laatste optreden:

    • Frank Huiskamp