Lange straf in Thailand voor Brabantse hasjbaas

De 55-jarige oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, Johan van Laarhoven, is vanochtend door de rechtbank in Bangkok veroordeeld tot 103 jaar cel. Hij zal van die straf twintig jaar moeten uitzitten. Van Laarhoven heeft zich volgens de rechters schuldig gemaakt aan witwassen van miljoenen euro’s drugsgeld, dat hij met vier coffeeshops in Den Bosch en Tilburg heeft verdiend.

Volgens de Nederlandse advocaat van de hasjverkoper, Tim Vis, is Van Laarhoven voor 43 gevallen van witwassen veroordeeld, maar mag hij de straffen tegelijkertijd uitzitten. Van Laarhoven werd op 23 juli 2014 met zijn Thaise echtgenote Tukta opgepakt in zijn woonplaats Pattaya, waar hij al jaren woonde. Zijn echtgenote moet twaalf jaar de cel in.

Van Laarhoven werd gearresteerd nadat het Nederlandse Openbaar Ministerie Thailand om hulp had gevraagd in een onderzoek dat sinds 2011 loopt. Johan van Laarhoven en zijn broer Frans worden in Nederland verdacht van witwassen van drugsgeld, hennephandel, valsheid in geschrifte, corruptie en belastingfraude.

Frans van Laarhoven noemt het vonnis „verschrikkelijk”. De straf komt volgens hem „in de praktijk neer op de doodstraf”. Johan van Laarhoven is in Thailand herhaaldelijk opgenomen in het ziekenhuis. Hij zit in een cel met vijftig anderen.

    • Marcel Haenen