Kijken: ontevreden met je looks? Zo ga je ermee om

In een korte video legt filosoof De Botton uit hoe je schoonheid op een andere manier kunt waarderen.

Still uit de video The School of Life

Je wordt er mee geboren en op wat persoonlijke verzorging en cosmetische ingrepen na valt er weinig aan te veranderen: je uiterlijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen ontevreden zijn met de looks die hen toebedeeld zijn door de “oneerlijkste loterij ter wereld”. Hoe ga je hiermee om? In deze video geeft de bekende Britse filosoof Alain de Botton raad.

De Botton, bekend van zijn boeken Statusangst en De kunst van het reizen en als gastconservator van een tentoonstelling in het Rijksmuseum, legt uit dat we op een andere manier tegen fysieke schoonheid moeten aankijken:

“Om goed om te gaan met de uitdagingen die ons uiterlijk opwerpen, moeten we een bepaalde vorm van wijsheid ontwikkelen.”

Een andere benadering van schoonheid

De wijsgeer komt vervolgens met enkele punten die de ongelukkige moet helpen niet langer te zitten met een uiterlijk waar hij of zij ontevreden over is. Sterker nog, het gaat erom schoonheid op andere plekken te zoeken dan mensen vaak gewend zijn. Volgens de filosoof hebben veel mensen een te beperkte opvatting van wat mooi is. De Botton:

“In plaats van te zeggen dat uiterlijk er niet toe doet, kun je er beter in worden om minder voor de hand liggende maar toch echte schoonheid te ontdekken op andere plaatsen.”

Statusangst

Alain de Botton is oprichter van The School of Life, dat met behulp van filosofie levenskunst onderwijst. Bekijk hier zijn documentaire Status Anxiety, over de verlangens en angsten van mensen om maatschappelijk hogerop te komen: