Kijken: Brit beklimt stiekem de Eiffeltoren (en maakt Fransen boos)

Stunts op grote hoogten zijn prima, maar de zwaarbeveiligde Eiffeltoren beklimmen? Liever niet.

Foto Caroline Blumberg / EPA

Stunts op grote hoogten zijn prima, maar de Eiffeltoren beklimmen? Dat ligt in Frankrijk toch wel erg gevoelig. De toren wordt immers beschouwd als potentieel doelwit van een aanslag en wordt zwaar beveiligd. Toch lukte het de Brit James Kingston eerder deze maand.

Aanvankelijk wilde Kingston, die als beroep op dingen klimt, gewoon een kaartje kopen en ter hoogte van het tweede niveau uit een van de trappen klimmen. Maar er stond een rij. Een plan B was er niet en werd ter plekke bedacht: om 1 uur ‘s nachts de Eiffeltoren betreden. Dat lukte. Kingston en zijn team wisten onopgemerkt langs de beveiligers te komen. Die zagen er in hun camouflagekleding en met hun grote wapens overigens eerder uit als militairen, schrijft Kingston bij zijn filmpje.

Soms wordt de attractie gesloten als er een vermoeden bestaat dat iemand erop wil klimmen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in september. In 2005 is een Noor dood gevallen toen hij met een parachute van de toren wilde afspringen. Dat iemand erin is geslaagd op de toren te klimmen is naast bijzonder ook een teken van een lek in de enorm strenge beveiliging, laat onze correspondent Peter Vermaas weten.

Pas helemaal boven, werden de klimmers opgemerkt. Of, zoals Kingston schrijft:

“I unlocked the door, slowly crept in and was immediately hit with the sound of a walkie talkie going absolutely mental in French.”

Er begon een zoektocht die uren duurde, maar Kingston wist zich te verstoppen. Hij wachtte tot zonsopgang voordat hij naar beneden klom, waar hij alsnog werd gesnapt. Het was toen rond 9 uur ‘s ochtends. Kingston en zijn collega’s zijn vervolgens in het lokale politiestation zes uur ondervraagd. Uiteindelijk zijn ze vrijgelaten zonder aanklacht.

    • Laura Klompenhouwer