Kantonrechter: verkeersboetes waren jarenlang te hoog

De Nederlandse staat verhoogde de boetebedragen om zo de staatskas te spekken.

Autoverkeer op de snelweg. Foto Lex van Lieshout / ANP.

De Nederlandse overheid heeft jarenlang te hoge boetes geheven voor verkeersovertredingen om zo de staatskas te spekken. Dat heeft een kantonrechter in Arnhem bepaald naar aanleiding van een rechtszaak waarin een man zijn snelheidsboete van 32 euro aanvocht.

De man vond laatstgenoemd bedrag te veel voor een snelheidsovertreding van 5 kilometer per uur. Dat was de kantonrechter met hem eens. Volgens de rechter zijn in de jaren 2008, 2011 en 2012 te hoge verhogingen van het boetebedrag doorgevoerd.

Bekijk hier een toelichting van de persrechter op de uitspraak van de kantonrechter.

Inflatiecorrectie

Nu mag de overheid de boetebedragen jaarlijks verhogen, maar alleen om die te corrigeren voor de inflatie. In de genoemde jaartallen steeg het boetebedrag echter sneller dan de inflatie, aldus de kantonrechter. Volgens de rechter probeerde de overheid hiermee haar inkomsten te vergroten.

En dat is in strijd met de wet (artikel 2 van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften / Wet Mulder). De rechter sommeert de staat dan ook om de man die de zaak aanspande 9 euro terug te betalen.

Geen beroep mogelijk

Omdat het bedrag dat de overheid moet betalen zo laag is, kan het Openbaar Ministerie niet in hoger beroep gaan. Wel is cassatie in belang der wet mogelijk. Persrechter Marieke Post zei in een toelichting:

“Het kan effect hebben op toekomstige zaken, maar het is nu aan de individuele en onafhankelijke kantonrechter om te beoordelen of ook in toekomstige zaken het boetebedrag omlaag moet om de reden zoals hier ook is gebeurd.”

    • Casper van der Veen