Jonk vertrekt bij Ajax na ‘onoplosbaar’ conflict

Met Wim Jonk vertrekt de trouwste Cruijff-adjudant bij Ajax.Hij was hoofd jeugdopleiding met onverzoenbaar karakter en gebrek aan managementervaring.

Wim Jonk in gesprek met NOS.

Hoofd jeugdopleiding Wim Jonk vertrekt bij Ajax. De club stelde vanochtend in een persbericht dat er een „onoverbrugbaar meningsverschil is met Wim Jonk over de invulling en de werkwijze van het technisch hart”, het bestuurlijke orgaan bestaande uit de belangrijkste voetbaltechnische functionarissen bij Ajax.

Gesprekken met de nieuwe algemeen directeur Dolf Collee en de nieuwe voorzitter van het technisch hart Edwin van der Sar brachten geen verzoening in een langslepend conflict. Jonk sprak al ruim een half jaar niet niet meer met de andere leden van het technisch hart, waarin naast Jonk ook Marc Overmars (directeur spelersbeleid), Dennis Bergkamp (assistent-trainer eerste elftal), directeur marketing Van der Sar en hoofdcoach Frank de Boer zitting hebben. Ook de „voltallige directie” verschilt met Jonk van mening, aldus Ajax.

Jonk gold met ‘manager talentontwikkeling’ Ruben Jongkind als de meest trouwe adjudant van Johan Cruijff bij Ajax. Met Jonks vertrek is de belangrijkste band tussen Ajax en de invloedrijkste adviseur Cruijff doorgesneden. „De strategie blijft hetzelfde, individuele ontwikkeling van onze talenten blijft centraal staan”, schrijft algemeen directeur Collee in het persbericht. Ajax gaat op zoek naar een al dan niet tijdelijke vervanger van Jonk.

Jonk was met Bergkamp één van de hoofdrolspelers in de omwenteling bij de club, met Cruijff als geestelijk leider die vanaf 2011 verregaande informele macht uitoefende op het personeelsbeleid. Naar Cruijffs idee moest Ajax meer nadruk leggen op de jeugdopleiding. Oud-topvoetballers moesten daarbij een leidende rol hebben in alles wat over voetbal ging. Dat bleek in de praktijk een moeizaam bestuursmodel, waarbij volgens ingewijden het onverzoenlijke karakter van Jonk en diens beperkte managementervaring belemmerend werkten.

Jonk was de enige in het technisch hart die nog wekelijks contact had met Cruijff, bij wie afgelopen maand longkanker is gediagnosticeerd. Vanwege de stemverhouding dolf Jonk vaak het onderspit, waardoor zijn frustratie groeide. Zo ging een door hem gewenste verhoging van extra investeringen in de jeugdopleiding (totale kosten daarvan zijn nu 11 miljoen euro, zo’n tien procent van de omzet) niet door en verzette hij zich vergeefs tegen de aankoop van middenvelder Daley Sinkgraven in de winterse transferperiode. Afgelopen voorjaar werd bekend dat Jonk niet meer aanschoof bij wekelijks overleg van het technisch hart. Overmars bevestigde onlangs dat die situatie voortduurde.

Directeur spelersbeleid Overmars is vandaag in opspraak geraakt door een publicatie in de Volkskrant over mogelijke belangenverstrengeling bij het inschakelen van een interieurbedrijf van zijn zwager en een aannemersbedrijf uit zijn woonplaats Epe bij werkzaamheden in opdracht van Ajax.

Vrijdag is de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering, waar Ajax-voorzitter Hans Wijers afzwaait.