IOC: start strafzaken tegen Russische atleten

De van dopinggebruik beschuldigde sporters moeten mogelijk hun Olympische medailles inleveren.

Het Internationaal Olympisch Comité wil dat de atletiekfederatie IAAF strafzaken start tegen de Russische atleten die beschuldigd worden van dopinggebruik in het WADA-rapport dat maandag werd gepubliceerd. Foto Maxim Shipenkov/EPA

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de atletiekfederatie IAAF opgeroepen een strafzaak te openen tegen de Russische atleten die worden beschuldigd van dopinggebruik. De uitkomst daarvan kan er volgens de sportkoepel toe leiden dat zij hun Olympische medailles moeten inleveren.

Het anti-dopingbureau WADA publiceerde gisteren een rapport met daarin harde conclusies over het dopinggebruik onder Russische atleten. Er is de afgelopen jaren sprake zijn geweest van een structureel dopingprogramma waarbij ook verschillende staatsinstellingen de sporters hebben ondersteund, steldee WADA-voorzitter Dick Pound maandag.

Het uitvoerend comité van het IOC meldt dinsdag in een reactie op het rapport dat de sportkoepel “klaar staat” om de atleten hun gewonnen medailles af te nemen als ze door de atletiekfederatie IAAF schuldig worden bevonden.

Geweerd van Olympische Spelen

Een veroordeling zou er ook toe kunnen leiden dat de betrokken coaches en sporters geweerd worden van toekomstige Olympische Spelen, stelt het IOC. Ook WADA riep daar gisteren al toe op bij de publicatie van het rapport.

Ex-voorzitter IAAF geschorst

Het IOC maakte tevens bekend dat het de ex-voorzitter van de atletiekfederatie Lamine Diack voorlopig heeft geschorst als erelid. Diack wordt ervan verdacht een miljoen euro te hebben aangenomen om positieve dopingtests te verzwijgen. Naar hem loopt momenteel in Frankrijk een gerechtelijk onderzoek.