IMF: doe iets voor de groeiende groep zzp’ers

Pensioen en verzekeringen moeten geregeld worden, staat in een jaarlijks rapport.

Zzp'ers aan het werk in een gedeeld kantoor in Utrecht. Foto Robin Utrecht / ANP

Het aantal zzp’ers neemt in Nederland uitzonderlijk hard toe. Dat heeft Thomas Dorsey van het IMF gezegd tijdens de presentatie van de Nederlandse Artikel IV-consultatie - een jaarlijks overzicht van de staat van de Nederlandse economie. Het IMF noemt het noodzakelijk dat de overheid maatregelen treft voor de sociale zekerheid van zelfstandigen.

Dorsey zei al 22 jaar voor het IMF te werken, maar wereldwijd nog nooit zo’n scherpe toename van het aantal zzp’ers vastgesteld te hebben. Hoewel het IMF denkt dat zelfstandigen waarschijnlijk hebben bijgedragen aan lagere werkloosheid, stellen de onderzoekers dat de keuze vaak door wet- en regelgeving wordt ingegeven en niet altijd vrijwillig is.

“Aan het gebrek aan regelingen voor pensioen en verzekeringen tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid moet iets gedaan worden”, vindt het IMF. De economen stellen voor dat pensioenen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen respectievelijk opt-out of verplicht gesteld kunnen worden.

Woningmarkt

Op de huizenmarkt is nog geen sprake van een nieuwe bel, zegt het IMF. Wel noemt de organisatie het “de moeite waard om in de gaten te houden”. Het IMF adviseert om de maximale hypotheek die banken mogen afsluiten te verlagen naar 90 procent van de woningwaarde. De grens ligt nu nog op 103 procent en wordt tot 2018 met een procentpunt per jaar afgebouwd tot 100 procent.

Eind mei adviseerde het Financieel Stabiliteitscomité onder leiding van DNB-baas Klaas Knot ook al een verlaging van het maximale hypotheekbedrag tot 90 procent. Dat kwam hem op kritiek te staan van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), het Centraal Planbureau (CPB), de Nederlandse Vereniging van Banken en zelfs minister Blok van Wonen. Het advies werd dan ook niet opgevolgd.

Artikel IV

In de Artikel IV-consultaties verzamelen economen van het IMF informatie over een land om een beeld te krijgen van ontwikkelingen in de economie. Daarvoor wordt overleg gevoerd met bijvoorbeeld leden van de regering, maar ook met investeerders en vertegenwoordigers van de vakbond. Het verslag is bedoeld als discussiestuk voor leden van het IMF.

Het IMF stelde in de de vorige Artikel IV-consultatie van december vorig jaar vast dat de Nederlandse economie in de lift zit, maar dat de consumptie en werkgelegenheid achter bleven.