In beeld

Helmut Schmidt (1918-2015)

Vandaag overleed oud-bondskanselier Helmut Schmidt. Schmidts leven, dat bijna een eeuw duurde, belichaamt de bewogen geschiedenis van zijn land. De SPD-politicus was bondskanselier in de woelige jaren zeventig, van 1974 tot 1982. Ook nadien bleef hij een invloedrijk figuur in Duitsland.
1973: Helmut Schmidt als minister van Financiën en bondskanselier Willy Brandt bij een partijbijeenkomst van de SPD in Berlijn. De man in het midden is Brandts assistent Günther Guillaume, spion van de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi. Hij werd in 1974 ontmaskerd. Door dit schandaal werd Willy Brandt gedwongen af te treden. Helmut Schmidt volgde hem op. AP / Edwin Reichert
1975: Helmut Schmidt in Helsinki met de Britse premier Harold Wilson, de Franse president Valery Giscard d'Estaing en de Amerikaanse president Gerald Ford. AFP
1975: Bonn, bezoek van de Amerikaanse president Gerald Ford. AFP
1978: Helmut Schmidt met koningin Elizabeth II op Paleis Schaumburg in Bonn. EPA/DPA
1978: Berlijn, met de Amerikaanse president Jimmy Carter. AP
1981: Afscheid van Erich Honecker (met bontmuts) na een bezoek aan de DDR. EPA / Dieter Klar
1981: In Ottawa bij een bijeenkomst van de grote industriële landen. V.l.n.r. Helmut Schmidt, de Amerikaanse president Ronald Reagan, de Canadese premier Pierre Elliott Trudeau, de Franse president François Mitterrand, de Britse premier Margaret Thatcher en de Italiaanse premier Giovanni Spadolini. AFP / Georges Bendrihem
1981: Helmut Schmidt in Bonn met de Russische leider Leonid Brezjnev. AFP
1982: Schmidt met François Mitterrand op een G8-top in Versailles. AFP
1982: Met de Amerikaanse president Ronald Reagan en de toenmalige burgemeester van Berlijn Richard von Weizsäcker, bij Checkpoint Charlie in Berlijn. AP
1982: Ontvangst door koningin Beatrix op Huis ten Bosch in Den Haag. ANP
1982: Ontmoeting in Parijs met de Britse premier Margaret Thatcher. AP
1997: Premier Wim Kok opent in Huis ter Duin de InterAction Council. Een jaarlijkse vergadering van oud-regeringsleiders en -staatshoofden over politieke en economische vraagstukken. In het midden op de achtergrond Helmut Schmidt, de drijvende kracht achter InterAction Council. ANP
2000: Helmut Schmidt en zijn vrouw Loki tijdens de viering van zijn tachtigste verjaardag in Hamburg. Links de toenmalige bondskanselier Gerhard Schröder. Reuters
2005: Portretten van de naoorlogse bondskanseliers in een restaurant in Berlijn. V.l.n.r. bovenste rij: Konrad Adenauer (bondskanselier 1949-1963), Ludwig Erhardt (1963-1966), Kurt Georg Kiesinger (1966-1969), Willy Brandt (1969-1974). Onderste rij Helmut Schmidt (1974-1982), Helmut Kohl (1982-1998), Gerhard Schroeder (1998-2005) en Angela Merkel (2005-). Reuters / Arnd Wiegmann
2008: Helmut Schmidt in gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Reuters / Roland Magunia
2010: Helmut Schmidt bij de onthulling van de beeldengroep Väter der Einheit bij het hoofdkantoor van uitgever Axel Springer. Reuters / Thomas Peter
2012: Helmut Schmidt figureert rokend en lezend in een advertentiecampagne voor de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. EPA/Jozef Kudica
2013: François Hollande begroet Helmut Schmidt bij de viering van het 150-jarige bestaan van de SPD. AFP / Odd Andersen