Een BMI onder de 25, maar wel een buikje? Dan ben je dus toch ongezond

Foto ANP

Iemand die slank is maar wel ‘een buikje’ heeft, is minder gezond dan iemand die volgens de geldende normen overgewicht heeft. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine na een langlopende studie onder meer dan 15.000 Amerikanen.

Hun conclusie: het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten is voor slanke mannen met een buikje twee keer groter dan dat van mannen met licht tot ernstig overgewicht. Bij vrouwen werd hetzelfde verband gevonden, maar veel minder uitgesproken. 

„Geen nieuws”, reageert hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell van de Vrije Universiteit. Volgens Seidell werd dit fenomeen al decennia geleden ontdekt, maar duikt het sindsdien regelmatig weer op als nieuws. „De groep mager met een buikje is klein en divers”, tekent hij aan.

Maar het staat wel vast dat mensen met meer buikvet een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten. „Vandaar dat sinds 2003 in alle richtlijnen wordt aanbevolen om naast de BMI ook de buikomvang te meten”, zegt Seidell. Volgens het CBS had in 2014 meer dan de helft van de volwassen Nederlanders overgewicht (BMI boven 25) en 14,5 procent ernstig overgewicht.