Linkse intellectueel Glucksmann (78) overleden

Foto REUTERS

De Franse filosoof André Glucksmann (1937) is gisteravond overleden. Dat heeft zijn zoon Raphaël op Facebook bevestigd. Glucksmann, die na de studentenopstand van 1968 in Parijs korte tijd maoïst was, brak als een van de nouveaux philosophes met het marxisme en werd bekend om zijn kritieken op het totalitarisme. Hij behoorde met Bernard-Henri Lévy en Bernard Kouchner tot de prominente publieke linkse intellectuelen die in 2007 steun uitspraken voor de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy, omdat die als enige een werkelijk internationalistische visie zou hebben. De liefde tussen de mensenrechtenactivist en de nieuwe president bekoelde snel, onder andere toen Sarkozy van leer trok tegen Roma uit Oost-Europa die zich in Frankrijk hadden gevestigd. (NRC)