Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Tweede Kamer ontvangt Farao der Nederlanden

Arjen Lubach biedt officieel zijn burginitiatief “Farao der Nederlanden” aan.

De mogelijke toekomstige Farao der Nederlanden met "mevrouw Pérus".
De mogelijke toekomstige Farao der Nederlanden met "mevrouw Pérus". Foto Bart Maat / ANP

Gewapend met de steun van tienduizenden mensen toog Arjen Lubach als Farao Arjen Hendrik I naar de Tweede Kamer om zijn burgerinitiatief in te dienen. De programmamaker overhandigde de handtekeningen op een gouden usb-stick aan VVD-Kamerlid Helma Neppérus. Het moment werd live uitgezonden op Periscope.

Lubach wil als Farao der Nederlanden als tweede nationale mascotte naast koning Willem-Alexander staan. Deels om ieder jaar op zijn verjaardag faraokefeesten te kunnen vieren, deels om het koningschap van Willem I der Nederlanden op de hak te nemen.

Het verzamelen van de 40.000 handtekeningen die nodig zijn voor een burgerinitiatief bleek geen probleem: meer dan 65.000 mensen steunden het plan. “Daarmee is mijn mandaat ruim 65.000 handtekeningen groter dan dat van Willem I”, aldus de Farao in zijn aanbiedingstoespraak.

Lubach sprak Halma Neppérus aan met “mevrouw Pérus”, want: “ondanks wat sommige politici zeggen: het is géén nepparlement en u bent géén neppoliticus”.

Nu de Kamer het burgerinitiatief ontvangen heeft wordt bekeken of stuk aan de regels voldoet en in de Tweede Kamer wordt besproken. Bekijk het fragment waarin Lubach zijn initiatief aankondigt hier terug: