Exclusief gesprek met de paus

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacarrousel. Vandaag: Straatnieuws-verkoper Marc.

Welke landelijke krant wil nu géén interview met paus Franciscus? Het probleem: verzoeken van journalisten worden zelden door het Vaticaan gehonoreerd. Daar is dus een omweg voor nodig.

De Utrechtse daklozenkrant Straatnieuws publiceerde vorige week het nummer ‘Onze vriend in Rome’. Binnenin een ‘exclusief’ interview met paus Franciscus. De 51-jarige dakloze en Straatnieuws-verkoper Marc (nergens met achternaam genoemd) trok er speciaal voor naar Vaticaanstad. Dakloze Marc interviewt de paus, kopten RTL Nieuws, het NOS Jeugdjournaal, RTV Utrecht en AD.nl. Knap: het was Nederlandse journalisten nog nooit eerder gelukt de paus uitgebreid te spreken. En nu een dakloze!

Een aandoenlijk beeld, dat natuurlijk niet helemaal klopt. Het idee kwam van Vaticaanwatcher Jan-Willem Wits, die samen met Trouw-journalist Stijn Fens aan een boek over de paus werkte. Fens droomde al sinds zijn tienerjaren van zo’n interview. Ook Straatnieuws-hoofdredacteur Frank Dries was enthousiast. Fens In Trouw: ‘Als iets Franciscus […] zou kunnen verleiden met Nederlandse journalisten te spreken, is het wel een interviewverzoek van de daklozenkrant. Doe je dat namens een gewone Nederlandse krant, dan ben je kansloos.’ Ze schreven een brief. In mei bleek er belangstelling.

Na het bezoek publiceerde Trouw een longread van Fens, waarin hij de reis naar Rome (‘Marc heeft een biertje’), het gesprek (‘in het Italiaans’) en de roes naderhand (‘enigszins euforisch’) beschreef. Niet helemaal het interview – dat was exclusief aan Straatnieuws beloofd – maar ook weer een beetje wel. Verder waren er foto’s: Marc in een slobberige trui, geldbuidel nog stevig om de broeksband. Hij bleef immers De Dakloze, en daarmee de belangrijkste reden dat het interview had kunnen plaatsvinden.

Een week voor het interview had Marc gehoord waar ze nu precies heen zouden gaan. Tijdens de reis had hij zijn cadeau voor de paus, een kaars in de vorm van de Utrechtse Domtoren, per ongeluk in het vliegtuig laten liggen. ‘Weg kaars, zeg maar.’ Desondanks glunderde hij bij Pauw, en was hij zelfs ‘een heel klein beetje’ katholieker geworden. Een ding was jammer, zei hij tegen RTL Nieuws: ‘De paus vroeg eigenlijk weinig aan mij.’

    • Sterre van der Hee