Ex-eurocommissaris voorgedragen als premier Roemenië

De voordracht van Dacian Ciolos moet nog wel worden goedgekeurd door het parlement.

De voormalig eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos moet de nieuwe premier van Roemenië worden.
De voormalig eurocommissaris voor landbouw Dacian Ciolos moet de nieuwe premier van Roemenië worden. Foto Dumitru Doru/EPA

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft voormalig eurocommissaris Dacian Ciolos voorgedragen als nieuwe premier van Roemenië. Hij moet de opvolger worden van Victor Ponta, die onlangs aftrad na een brand in een club in Boekarest, waarbij 48 mensen om het leven kwamen.

In Roemenië is de afgelopen weken fel geprotesteerd tegen de regering van ex-premier Ponta, die corruptie en slecht beleid wordt verweten. De brand in de club, waar op dat moment een metalconcert aan de gang was, was voor veel Roemenen de druppel.

Stemming

Volgens correspondent Roeland Termote betekent de voordracht niet automatisch dat Ciolos ook de nieuwe premier wordt:

“De partijen in het parlement kunnen de kandidatuur weigeren. Als dat gebeurt, moet er een andere kandidaat worden aangedragen. Wanneer ook die wordt afgewezen, dan komen er nieuwe verkiezingen. Ciolos geniet niet de voorkeur van de grootste regeringspartij, de socialistische PSD. Zij hebben echter geen belang bij vervroegde verkiezingen.”

PSD-leider Liviu Dragnea stelt in een reactie af te willen wachten met welk voorstel Ciolos komt voor de vorming van een nieuwe coalitie. “Er is ook een scenario denkbaar waarbij oppositiepartijen samen met de huidige PSD-coalitiepartner UNPR toch een pro-stem doordrukken”, volgens Termote.

Eurocommissaris voor landbouw

Ciolos was van 2010 tot 2014 eurocommissaris voor landbouw. Volgens Termote is Ciolos een redelijk veilige keuze:

“Hij is een voormalig adviseur van voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en heeft geen uitgesproken politiek profiel. Het is een echte technocraat die de regeringspartijen nader tot elkaar moet brengen.”