EU: situatie mensenrechten Turkije verslechterd

Het kritische rapport van de EU zou opzettelijk zijn achtergehouden tot na de Turkse verkiezingen.

De Turkse president Recep Erdogan en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een bezoek van Erdogan aan Duitsland vorige maand. Foto: Tolga Bozoglu / EPA

De rechtsstaat en mensenrechtensituatie in Turkije zijn verslechterd, schrijft de EU. Volgens een vandaag gepresenteerd rapport is er sprake van een negatieve trend met betrekking tot de rechtsstaat en fundamentele rechten in het land.

De EU brengt jaarlijks een rapport uit over kandidaatlidstaten, waaronder Turkije. Daarin wordt gekeken of de landen progressie hebben geboekt in de aanloop naar een mogelijk EU-lidmaatschap. Ook Montenegro, Servië, Macedonië, Albanië, Kosovo en Bosnië en Herzegovina werden door de EU onder de loep genomen.

De EU sprak in het Turkije-rapport verder van ernstige tekortkomingen in de rechterlijke macht en in de vrijheid van meningsuiting en vergadering. Ook de veiligheidssituatie in het land is sterk verslechterd. Ondanks eerdere positieve ontwikkelingen in het conflict met de Koerden kwam ook die vooruitgang tot stilstand. De EU dringt erop aan dat de nieuwe Turkse regering aan de slag gaat met deze “dringende zaken”.

Gewacht tot na Turkse verkiezingen

De Europese Commissie werd eerder al bekritiseerd omdat het rapport over Turkije opzettelijk zou zijn achtergehouden tot na de Turkse verkiezingen. Op die manier zou de belangrijke rol van Turkije in de vluchtelingencrisis niet worden aangetast. De EU heeft de Turkse steun hard nodig bij het beperken van de vluchtelingenstroom naar Europa.

De EU laat zich in het rapport wel positief uit over de verbeterde samenwerking met Turkije op het gebied van onder meer visa-uitgifte, vluchtelingenopvang en de gezamenlijke strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.