EU informeert migranten over asielbeleid

De EU gaat een gezamenlijk informatieoffensief lanceren voor migranten die onderweg zijn naar Europa. Dat zijn de Europese ministers van Migratie gisteren overeengekomen tijdens een overleg in Brussel.

Migranten krijgen informatie over bijvoorbeeld de Europese asielprocedure en de mogelijkheid dat ze worden teruggestuurd. Hiermee willen de ministers voorkomen dat migranten voor hun informatie afhankelijk zijn van mensensmokkelaars. De nog te ontwikkelen informatiestrategie richt zich zowel op migranten die onderweg zijn als op degenen die nog moeten vertrekken.

De vorm van de informatievoorziening – bijvoorbeeld een app of advertenties in kranten – is nog niet duidelijk. De Europese Commissie gaat concrete voorstellen doen. In september plaatste de Deense minister van Immigratie advertenties in Libanese kranten om te vertellen hoe streng het Deense immigratiebeleid is.

De Europese ministers benadrukten gisteren opnieuw dat ze haast willen maken met de herplaatsing van 160.000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië naar andere EU-landen. Daar is in de praktijk nog weinig van te zien. Deze afspraak werd in september gemaakt en tot nu toe zijn ongeveer 150 vluchtelingen herplaatst. De centra in Griekenland, van waaruit de vluchtelingen herverdeeld moeten worden, zijn nog niet operationeel.