Prominente activist Hossam Bahgat opgepakt

De arrestatie van de prominente Egyptische journalist en mensenrechtenactivist Hossam Bahgat heeft wereldwijd tot kritiek geleid. Amnesty noemt de arrestatie onderdeel van een „wrede aanval op de onafhankelijke journalistiek en het maatschappelijk middenveld”. Bahgat werd zondag opgepakt op verdenking van het „verspreiden van vals nieuws dat het nationale belang schaadt”. Volgens zijn advocaten is hij uitgebreid ondervraagd over een artikel dat hij vorige maand publiceerde over een couppoging van een groep officieren in 2015. Bahgat was een van de bekendste activisten van Egypte. Hij richtte in 2002 het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten op, kreeg in 2011 een prijs van Human Rights Watch en was onlangs een jaar gastdocent aan de journalistenopleiding van Columbia Universiteit. (AP)