Egypte laat bekende onderzoeksjournalist vrij

Hij werd afgelopen zondag gearresteerd op verdenking van het publiceren van valse informatie.

Hossam Bahgat in zijn Egyptische kantoor op een foto uit 2011. Foto Sarah Rafea/AP

De prominente Egyptische onderzoeksjournalist en mensenrechtenactivist Hossam Bahgat is weer op vrije voeten, na twee dagen in de cel te hebben gezeten op verdenkingen van het verspreiden van valse informatie.

Dat laat de advocaat van Bahgat weten aan persbureau Reuters. De juridische status van de journalist is nog niet duidelijk, net als nog onduidelijk is of er een rechtszaak tegen Bahgat volgt. Zijn arrestatie afgelopen zondag leidde tot veel protesten van mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Watch, en ook de VN bekritiseerde zijn aanhouding. Volgens hen wordt onafhankelijke journalistiek onderdrukt.

Het is niet voor het eerst dat journalisten voor de Egyptische rechter moeten verschijnen. Drie journalisten van Al Jazeera hebben lange tijd vastgezeten in het land, omdat ze betrokken zouden zijn bij de verboden Moslimbroederschap. Nadat de drie werden veroordeeld kregen ze gratie.

Coup van legerofficieren

De 36-jarige Bahgat werd zondag gearresteerd en meerdere uren ondervraagd. Daarna werd hij vastgezet. Zijn laatste publicatie over onenigheid in de rangen van het Egyptische leger, en de berechting van voormalige legerofficieren, wordt gezien als de mogelijke reden voor de plotselinge vervolging. Volgens zijn advocaat werd Bahgat daar lang over ondervraagd.

Het artikel werd drie weken geleden uitgebracht in een onafhankelijke krant. Daarin beweert Bahgat dat de groep legerofficieren met steun van de Moslimbroederschap, de organisatie van oud-president Morsi die in Egypte is verboden, geprobeerd hebben een coup te plegen.

Activist en onderzoeksjournalist

Bahgat heeft het Egyptische Initiatief voor Persoonlijke Rechten (EIPR) opgericht, een van de eerste onafhankelijke mensenrechtorganisaties in het Arabische land. Hij geldt als een van de meest vooraanstaande activisten in Egypte, dat onder president en legerleider Abdel Fattah al-Sisi een steeds agressiever beleid van agressie voert. In 2011 kreeg Bahgat nog een prijs van Human Rights Watch.

Ook staat Bahgat bekend als een gedegen onderzoeksjournalist. Afgelopen jaar werkte hij als gastdocent aan de Columbia School of Journalism, de Amerikaanse universiteit die jaarlijks de Pulitzerprijzen uitreikt.