Cameron presenteert eisen in onderhandeling met EU

Cameron noemde het referendum over een Brexit “misschien wel de belangrijkste keuze” waar Britten in recente tijden voor hebben gestaan.

Premier Cameron bij een Europese top in Brussel op 15 oktober. Foto Laurent Dubrule / EPA

Europeanen die zich in het Verenigd Koninkrijk vestigen om te werken, zullen de eerste vier jaar géén aanspraak kunnen maken op belastingvoordelen voor werknemers, noch sociale voorzieningen als huisvesting. Dat is een van de belangrijkste hervormingen die de Britse premier David Cameron eist in zijn onderhandelingen met Brussel.

Cameron zei zojuist in een toespraak dat de veranderingen die hij voorstelt niet alleen goed zijn voor het VK, maar ook voor de rest van de Europese Unie. Hij noemde het referendum over lidmaatschap van de Europese Unie “misschien wel de belangrijkste keuze” waar Britten in recente tijden voor hebben gestaan. Een herkansing komt er niet.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Cameron: Hoofd niet hart, Britse benadering van EU is praktisch, niet emotioneel. Hamert op veiligheid, zowel eco als ‘binnenlands’ #EUref
Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Cameron spreekt nu rechtstreeks Britse kiezer aan: beslissing over #Brexit is ‘beslissend’ (geen druk dus, maar toekomst VK in uw hand)

Met name oostelijke EU-lidstaten zijn tegen het type immigratiehervorming dat Cameron voorstelt. Ze zien die niet alleen als een inbreuk op het vrije verkeer van personen, maar ook als een belediging. Lidstaten als Nederland pleiten juist voor aanpak van ‘uitkeringstoerisme’ door werklozen. Dit gaat om werknemers.

Twitter avatar BBCNewsnight BBC Newsnight .@sikorskiradek on EU benefits reforms: “Any Polish government will not agree to anything that smacks of discrimination.” #Newsnight

Magneet voor werkenden

Maar voor de Britten is de komst van arbeidsmigranten een van de meest zichtbare gevolgen van het EU-lidmaatschap. Het Verenigd Koninkrijk liet in 2004, als enige met Ierland en Zweden, zonder obstakels werknemers uit de nieuwe lidstaten toe. De goed lopende Britse economie werkte als een magneet op vooral Poolse jongeren: in plaats van de geschatte 13.000 Oost-Europeanen kwamen er een half miljoen. Velen zijn gebleven, opgevolgd door Roemenen en Bulgaren, en Spanjaarden en Grieken.

De Britten zien de zogenoemde ‘in werk-bijstand’ als een belangrijke reden waarom andere EU-burgers ervoor kiezen zich in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Volgens Downing Street krijgt bijna de helft van de EU-migranten een vorm van bijstand. Dat kostte het Verenigd Koninkrijk in 2013 530 miljoen pond (742 miljoen euro).

De toespraak ging vooraf aan een brief die Cameron vandaag stuurt aan de voorzitter van de Europees Raad, Donald Tusk. Vorige maand gaven andere EU-regeringsleiders Cameron te verstaan dat hij met details moet komen over wát hij nu precies wil hervormen. De hervormingen moeten uiteindelijk leiden tot een EU die Cameron kan aanbevelen aan de Britten. Voor het einde van 2017 stemmen zij over de vraag of zij lid willen blijven van de Unie, of willen vertrekken.