De Thuiskok: Bloemkoolsoep met dukkah

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Het uit Egypte afkomstige kruidenmengsel dukkah zie je steeds vaker terug. Niet zo gek, want de combinatie van gemalen komijn, dito koriander, sesamzaad en geroosterde noten is lekker bij van alles: als dip, op avocado’s, over kip en in combinatie met veel groenten. Wortel, spinazie, pompoen én bloemkool. Vandaag maken we van die combinatie een spannende soep. Dukkah is kant en klaar te kopen, maar ook makkelijk zelf te maken. Het leuke daaraan is dat je zelf nog van alles toe kan voegen: chili, rozemarijn, munt, venkelzaad, pistachenoten. Plet de noten, rooster de sesamzaad met de kruiden tot het begint te geuren en maal daarna alles bij elkaar fijn.Snijd de bloemkool in kleine stukjes en leg daarbij een paar kleine, in plakjes gesneden roosjes apart om te garneren. Smelt de boter in een wok of diepe koekenpan, voeg de bloemkoolstukjes toe en roerbak een paar minuten. Dit brengt de smaak naar boven. Doe de dukkah erbij en roerbak nog 2 minuten. Giet er amandelmelk bij totdat de bloemkool net onder staat. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken tot de bloemkool gaar is. Maal de soep in een blender en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met de achtergehouden plakjes bloemkool en eventueel met een scheutje sesamolie, een kneepje citroensap, wat bonenkruid en wat extra dukkah.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt