Coolsingelsnip

‘Het was een merkwaardige ervaring”, mailde natuurfotograaf Sytske Dijksen. Ze was zondag vanuit Texel een dagje uit in Rotterdam. Rond een uur of elf zag ze op de Coolsingel een houtsnip (Scolopax rusticola). De steltloper, die eruitziet alsof hij is beplakt met herfstbladeren, zat wat weggedoken in een portiek: „Toen ik hem wilde pakken wandelde hij weg.” Ze maakte er een mooie foto van, met het stadhuis op de achtergrond.

Houtsnippen zijn schuwe bosvogels die niets te zoeken hebben in de stad, maar er momenteel vanuit Scandinavië en Rusland tijdens de nachtelijke trek naar het zuiden belanden, aangetrokken door het licht. Zodra de stad ontwaakt, vliegen ze tegen glazen ruiten en lopen ze verdwaasd rond. De meeste overleven het niet: botsingen met doorzichtig en spiegelend glas vormen een ongekend grote doodsoorzaak van vogels. Architecten die spiegelende glazen gebouwen blijven ontwerpen, hebben daar geen boodschap aan. Dat blijkt ook uit het ontwerp van het nieuwe Collectiegebouw voor Museum Boijmans Van Beuningen. Voor het aantal slachtoffers dat tegen die glazen kolos gaat vallen, kan het nabijgelegen Natuurhistorisch Museum ook een nieuw collectiedepot bouwen.

    • Kees Moeliker