ChristenUnie-leider Arie Slob (53) stapt uit de politiek

De fractievoorzitter van de ChristenUnie wordt opgevolgd door Gert-Jan Segers.

ChristenUnie-leider Arie Slob. Foto Bart Maat/ANP

ChristenUnie-leider Arie Slob (53) stapt uit de politiek. Dat maakt de partijleider van de christelijke oppositiepartij vandaag bekend in een interview in het Nederlands Dagblad.

De voorman vindt het tijd voor iets anders na “veertien jaar topsport”. Volgens Slob is zijn partij “er klaar voor”, en heeft hij “er hard aan gewerkt dat er mensen zijn die het kunnen overnemen”. Slob stapt officieel op per 1 december. Hij heeft ook al een nieuwe baan; hij wordt directeur van het Historisch Centrum Overijssel in zijn woonplaats Zwolle.

Slob zegt in een verklaring hij de ChristenUnie dat hij de partij met een gerust hart achterlaat:

“Wie vandaag naar de ChristenUnie kijkt, ziet niet alleen in Den Haag een goed ingewerkte fractie, maar ziet overal in het land hoe capabele vertegenwoordigers van de ChristenUnie aan het werk zijn. [...] Met dankbaarheid kijk ik op deze jaren terug, waarin de partij een bijzondere ontwikkeling doormaakte. Een partij met bewogen liefde voor mensen, de wereld en de nood die er is. Niet alleen mooi verwoord bij debatten en in interviews, maar vooral ook in concrete politieke daden.”

Zowel fractievoorzitter als partijleider

Slob zat sinds 2001 in de Tweede Kamer. Met partijgenoot André Rouvoet was hij betrokken bij de formatie van het kabinet-Balkenende IV, dat werd beëdigd in 2007. Rouvoet werd vicepremier, Slob fractievoorzitter. Dat kabinet viel in 2010 voortijdig over de voortzetting van de militaire missie in Afghanistan. In 2011 werd Slob weer fractievoorzitter. Onder zijn leiding zette de ChristenUnie de lijn die Rouvoet had ingezet voort: van strikte getuigenispartij in de oppositie tot constructieve partij die meeregeerde of samenwerkte met het kabinet en daardoor invloed had op het beleid.

Op dit moment heeft de partij vijf zetels in de Tweede Kamer. De nieuwe fractievoorzitter wordt Gert-Jan Segers - hij wordt vanmiddag door de fractie gekozen. Segers zegt in een persbericht dat de Christenunie “er beter voorstaat dan ooit”:

“De ChristenUnie staat er beter voor dan ooit. We hebben de afgelopen jaren ons geloof een stem kunnen geven door bij akkoorden op te komen voor kwetsbare mensen, binnen en buiten ons land, voor gezinnen, voor de regio’s en voor de schepping. Arie heeft daarin steeds de hele partij meegenomen. Het is eervol om hem te mogen opvolgen en ik ben ongelofelijk gemotiveerd om ook bij de komende politieke keuzes steeds weer ons hart te laten spreken.”

Reacties

Vanuit Japan heeft premier Rutte, die daar op handelsmissie is, aan ANP laten weten het vertrek van Slob “jammer” te vinden.

“Hij is integer, oplossingsgericht en weet met humor het ijs te breken als het spannend wordt. Dat ga ik missen.”

PvdA-leider Diederik Samson zei tegen ANP over het vertrek van Slob:

“Hij heeft betekenis gegeven aan het begrip constructieve overtuigingspolitiek. Daarmee heeft hij veel betekend voor de Nederlandse politiek en samenleving.”

VVD-fractieleider Zijlstra noemt Slob een “inhoudelijk sterke en constuctieve collega”. “Ik zal mij zijn bevlogenheid en gedrevenheid herinneren. Zijn opvolger wens ik veel succes.”

Veel andere collegafractievoorzitters uit de Kamer reageerden vanochend op Twitter:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Dank @arieslob voor jarenlange prettige samenwerking! Succes met de nieuwe uitdaging.
Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma Vertrek @arieslob is afscheid van een beeldbepalende, inhoudelijk gedreven en vooral heel plezierige collega. @gertjansegers veel succes!
Twitter avatar jesseklaver Jesse Klaver Arie, bedankt voor de samenwerking en alles wat je hebt betekend voor de NL politiek. Een verlies voor de Kamer. Succes @gertjansegers
Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Jammer dat Arie Slob gaat stoppen: trouw en dienstbaar politicus, plezierige collega! Gert-Jan Segers is een waardig en kundig opvolger!
Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Ik wens je oprecht heel veel succes beste @arieslob ! https://t.co/0JTgV9cCdn
Lees ook: het profiel Geen visionair, wel behendig