Chinees koopt Modigliani voor record van 170,4 miljoen dollar

Modigliani: Nu Couché

Een absoluut record was het nog net niet, maar met 170,4 miljoen dollar (158 miljoen euro) was de opbrengst voor Nu Couché (1917/1918) van de schilder Amedeo Modigliani gisteren de op een na hoogste opbrengst op een veiling voor een schilderij ooit. Het Long Museum in Shanghai telde dat na een lange biedingsstrijd in de veilingzaal van Christie’s via een telefonisch bod neer.

Die opbrengst bleef net onder de 179,4 miljoen dollar die in mei voor een versie van Les Femmes d’Algers (1955) van Picasso werd betaald. De Modigliani is het tiende kunstwerk dat voor meer dan 100 miljoen dollar geveild werd. Het vorige record voor een Modigliani was 71 miljoen. Het schilderij Nurse (1964) van Roy Liechtenstein werd gisteren op 95,4 miljoen dollar afgehamerd. De kunstmarkt toont zich daarmee met topwerken nog steeds stevig, nadat vorige week de opbrengsten van de eerste veilingen van de collectie van voormalige Sotheby-eigenaar Taubman enigszins tegenvielen.