Veel overlast door grote brand op industrieterrein in Zuid-Limburg

Een grote brand op industrieterrein Chemelot in Geleen heeft gisterenmiddag tot veel overlast in Zuid-Limburg geleid. De brand woedde in het hoofdgebouw van een grote opslagloods waarin kunststofkorrels liggen opgeslagen. Iedereen in grote delen van Sittard, Geleen en omliggende dorpen moest noodgedwongen binnen blijven. Dit als gevolg van de enorme rookwolk die vanaf de plasticbrand over de regio trok. Aan het eind van de middag mocht iedereen weer naar buiten.

Vanwege de rookontwikkeling waren waren de treinstations Sittard, Geleen-Oost en Geleen-Lutterade enige tijd gesloten. In ziekenhuis Zuyderland in Sittard-Geleen bleven de ramen en deuren dicht. De scholen in het gebied hielden de leerlingen ook na schooltijd binnen totdat het sein veilig was gegeven. De meeste winkels op de Steenweg in Geleen zijn grotendeels dichtgebleven.

Chemelot is een groot industriecomplex voor de chemische industrie. De brand was een gevolg van werkzaamheden op het dak. Op het terrein zijn met enige regelmaat incidenten. Vorige week was er nog een brand bij een ammoniakfabriek. Op 2 november zorgde een stroomstoring voor het gedwongen stilleggen en vervolgens weer opstarten van enkele fabrieken op Chemelot. Dat leidde tot overlast voor de omgeving. (ANP)