Catalonië wil scheiden, Rajoy wil samen blijven

De separatisten in Catalonië vervolgen de ingeslagen route op weg naar afscheiding van Spanje. Het Catalaanse parlement steunde gisteren met 72 tegen 63 stemmen een onafhankelijkheidsverklaring waarin staat dat „de legitimiteit van Spanje niet meer zal worden erkend”.

De Spaanse premier Mariano Rajoy zei dat hij de plannen afkeurt en zal ingrijpen indien nodig: „Niemand hoeft bang te zijn dat Spanje uiteenvalt.”

De separatisten zijn van mening dat ze met hun strijd voor onafhankelijkheid de wens van het Catalaanse volk uitvoeren. Volgens hen kregen ze dat mandaat na de verkiezingen van 27 september, die als een verkapt referendum over de toekomst van Catalonië werden gezien. Daarbij werd een districtenstelsel gehanteerd waarbij stemmen uit dorpen relatief zwaarder wegen dan die uit de steden. De separatisten haalden een meerderheid in zetels, maar niet in stemmen.

De partijen die Catalonië als een onderdeel van Spanje zien stellen echter dat de meerderheid van de Catalanen zich juist níet wil afscheiden. Een voorstel om daadwerkelijk een referendum over onafhankelijkheid te houden werd gisteren afgewezen.

De landelijke politieke partijen steunen vrijwel allemaal premier Rajoy. Volgens de grondwet kan een regio zich niet op eigen initiatief onafhankelijk verklaren. De nationale regering kan een regioregering voor bepaalde tijd buitenspel zetten. Rajoy sprak de hoop uit zover niet te hoeven gaan.