ABN Amro op 20 november naar de beurs

De geschatte totale opbrengst van de 188 miljoen aandelen ligt tussen de 15 en 18,8 miljard euro.

Foto Remko de Waal / ANP

De handel in aandelen ABN Amro gaat naar alle waarschijnlijkheid volgende week vrijdag van start. De prijs per aandeel moet nog in de markt worden getest, maar ligt ergens tussen de 16 en 20 euro, zo staat in het prospectus dat dinsdag is verstuurd.

De geschatte totale opbrengst van de 188 miljoen aandelen ligt tussen de 15 en 18,8 miljard euro. Daarmee lijdt de staat stevig verlies op de verkoop van de voor 21,7 miljard euro geredde bank. Dat verlies lijkt overigens aanzienlijk kleiner dan gedacht, schrijven economieredacteur Teri van der Heijden en Chris Hensen in NRC.

Drie beschermheren

ABN Amro werd in 2008 genationaliseerd. De bank stond door de kredietcrisis en een verkeerd gelopen overname op omvallen. De nationalisatie kostte in eerste instantie 16,8 miljard euro. Later moest de overheid nog ettelijke miljarden meer bijstorten aan kapitaal, leningen en garanties omdat er nieuwe problemen boven water waren gekomen, schrijven Van der Heijden en Hensen.

Wat gaat er vanaf nu gebeuren? from nrc.nl on Vimeo.

De bank maakte eind oktober officieel bekend naar de beurs te gaan. Om een herhaling van het overnamefiasco uit 2007 te voorkomen, zijn alvast drie beschermers aangesteld die de bank eenmaal op de beurs moeten behoeden voor een vijandige overname. Investeerders kunnen zich sinds de opening van de beurs dinsdag inschrijven voor aandelen. De geplande datum van 20 november is niet in beton gegoten: onverwachte marktomstandigheden kunnen leiden tot uitstel.

De genationaliseerde bank liet gisteren weten dat de winst in het derde kwartaal was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De eerste negen maanden van dit jaar werd een onderliggende nettowinst van 1.652 miljoen euro geboekt, een stijging van 44 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De financiële doelstellingen van de bank werden in de afgelopen maanden naar boven bijgesteld.