‘Aanval op Franse mariniers verijdeld’

Een “geradicaliseerd” persoon met jihadistische denkbeelden werd aangehouden.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve Foto Laurent Dubrule / EPA

In Frankrijk is een persoon gearresteerd die van plan was om mariniers op de marinebasis in het zuidoostelijk gelegen Toulon aan te vallen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dinsdag laten weten in een persverklaring.

Twitter avatar BCazeneuve Bernard Cazeneuve [Communiqué] Je salue l’efficacité des services du ministère de l’Intérieur dans la lutte antiterroriste. #Toulon https://t.co/m96KHm3ePh

De arrestant zou een “geradicaliseerd” persoon zijn die openlijk jihadistische denkbeelden steunde. Hij werd al op 29 oktober aangehouden, nadat hij al een tijd in het vizier van de inlichtingendiensten was. Hij zit nog steeds in hechtenis.

Volgens de minister was de verdachte op zoek naar materiaal om de aanval mee uit te voeren. Meer details gaf Cazeneuve niet. “Ik prijs de effectiviteit van de diensten van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de strijd tegen het terrorisme”, aldus de minister op Twitter.

Frankrijk in de ban van terreur

Frankrijk is dit jaar meerdere malen het doelwit geweest van aanvallen. Begin dit jaar bestormden terroristen de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Zij schoten daar elf mensen dood en vermoordden buiten het gebouw nog een politieagent. Uiteindelijk werden de terreurstrijders, de broers-Kouachi, door de Franse politie gedood.

Diezelfde maand vermoordde de terrorist Amedy Coulibaly in Parijs vijf mensen. Eerst schoot hij een politieagent dood. Later gijzelde hij een groep mensen in een joodse supermarkt. Daarbij vermoordde hij vier personen.

Meer incidenten

In februari werden Franse militairen aangevallen door een man met een mes. Daarbij vielen twee gewonden.

De Franse premier Manuel Valls meldde in april dat er sinds de aanval op Charlie Hebdo vijf soortgelijke aanslagen zijn voorkomen. Een man werd opgepakt omdat hij van plan zou zijn om een of twee kerken aan te vallen. De Franse regering heeft flink geïnvesteerd in terreurbestrijding sinds de aanval op Charlie Hebdo.