Opinie

    • Wilfried de Jong

Zijlijn

Er was geen enkele reden om de zijlijn in de Kuip te verfoeien. Ook niet toen de Ajacied Amin Younes de bal van achter de lijn meenam, waar vervolgens een doelpunt uit voortkwam.

In de tijd dat ik bij mijn amateurclub voetbalde, keek ik wel eens toe hoe ’s ochtends de lijnen werden getrokken. De materiaalman duwde een smerig karretje over het veld. Het wiel draaide door een bak met witte kalk. Tussen zijn voeten door verscheen een witte lijn.

De middenstip en de penaltystip waren klodders kalk en allesbehalve rond. Het deed denken aan witte koeienvlaai. Als je er met je voetbalschoen op stapte, bleef er een afdruk van noppen achter.

Een groundsman heeft mij eens uitleg gegeven over het trekken van een lijn. Nu rol je geen kalk meer, nee, je spuit het. Grootste probleem was het tuitje, dat moest je af en toe met je mond doorblazen.

Na Feyenoord-Ajax wist iedereen weer hoe de zijlijn in de Kuip eruitzag. Strak. Als door een computer getrokken. In de vertraging genoot ik van de lijn. Geen afwijking naar links of rechts en overal even breed. Twijfel was uitgesloten: de bal was over de lijn.

Uit.

Het beeld werd stilgezet. Younes hing scheef in de lucht, met zijn rechterschoen los van de grond. De bal lag al over de lijn. Rick Karsdorp keek langs Younes’ rug naar de bal. Later zou de Feyenoordverdediger zeggen: „Ik wist 100 procent zeker dat ie volop uit was.”

Karsdorp had volop gelijk.

In het stilgezette beeld stond de grensrechter in de verte. Je zag dat hij de actie tussen Karsdorp en Younes beoordeelde. Waarschijnlijk keek hij ook naar de bal en – naar ik mag hopen – die onberispelijke zijlijn. Hij constateerde geen ‘uit’.

Johan Cruijff moest me helpen. Hij speelde voor Feyenoord én Ajax. Ik zocht in mijn archief naar een geschikte oneliner van de onpartijdige meester. „Voetbal is een spel van fouten. De ploeg die de minste fouten maakt, wint de wedstrijd.”

Het werd 1-1 in de Kuip. Volgens de theorie van Cruijff maakten beide clubs gistermiddag dus evenveel fouten.

Cruijff was geen voorstander van te veel camera’s langs de lijn. „Dan ga je de situatie krijgen dat de scheidsrechters geen fouten meer mogen maken en spelers wel. Dat vind ik krom.”

Typisch Cruijff.

Ik heb spelers, coaches en wedstrijdleiding veel fouten zien maken. Het maakte de wedstrijd spannend en onvoorspelbaar. Het was een Klassieker met een juiste uitslag.

Na het duel zag ik beelden van de leeggestroomde Kuip. De lampen beschenen het prachtveld met de hagelwitte zijlijnen. Er viel niets op aan te merken.

    • Wilfried de Jong