Saoedi-Arabië blijft olie pompen, ongeacht de prijs

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Saoedi-Arabië zal olie blijven produceren op het huidige niveau, ook al is de prijs van olie gedaald. Het Koninkrijk wil liever het marktaandeel wereldwijd in stand houden dan de prijs van olie laten stijgen door de productie terug te schroeven. Dat schrijft de Financial Times.

Volgende maand komt het oliekartel Opec bijeen in Wenen. Dan zullen olieproducerende landen praten over het mogelijk aanpassen van de wereldwijde olieproductie. De prijs van een vat ruwe olie is gedaald van 115 dollar vorig jaar tot 50 dollar nu.

Wel genoeg Indiase startups, niet genoeg personeel

Indiase start-ups zijn in trek bij internationale geldschieters. Durfinvesteerders staken dit jaar al 4,5 miljard dollar in Indiase tech-bedrijven. Dat is het probleem niet, schrijft The Wall Street Journal. Het probleem is wel dat deze snelgroeiende bedrijven niet genoeg personeel kan vinden.

De Amerikaanse zakenkrant voert een 24-jarige software-ontwikkelaar op die in de 2,5 jaar sinds hij is afgestudeerd al drie keer van baan is gewisseld en zo zijn salaris heeft verdubbeld. Zijn mailbox zit vol met vragen van headhunters.

Meer Thai hopen snel met 4G te kunnen internetten

Kijk eens rond in de skytrain van Bangkok en je ziet dat van de honderd passagiers 99 op een smartphone staren. Helaas moeten de meesten nog wel mobiel internetten via 3G. Maar daar komt volgens de Nikkei Asian Review snel verandering in. Binnenkort vindt er een nieuwe bandbreedteveiling plaats. Veel meer mobiele internetproviders zullen dan 4G aanbieden.

De veiling wordt uiterst serieus genomen. Vertegenwoordigers moeten op het kantoor van de telecomwaakhond komen en moeten plaatsnemen in afzonderlijke kamers, die geluiddicht zijn. Doel is om samenspanning te voorkomen.

    • Melle Garschagen