Wereldantidopingbureau WADA adviseert verbanning Russische atletiekbond

Als dit advies wordt aangenomen kunnen Russische atleten niet meer meedoen aan belangrijke wedstrijden.

Russische atlete in Osaka.
Russische atlete in Osaka. Mark Baker / AP Photo

De wereldantidopingorganisatie WADA adviseert om de Russische atletiekbond (ARAF) te verbannen uit de sport. Als dit gebeurt mogen Russische atleten niet meer meedoen in grote sportevenementen als de Olympische Spelen.

Uit een vandaag gepubliceerd onderzoeksrapport van een onafhankelijke commissie blijkt dat de ARAF wijdverspreide dopingsmisdrijven heeft gepleegd. Voormalig WADA-voorzitter Dick Pound, die de commissie leidde, zegt dat het erop lijkt dat Rusland een “staat-gesteund” dopingprogramma heeft gerund, meldt persbureau AP.

FSB intimidatie

Het rapport identificeert daarnaast veel fouten binnen de ARAF en Rusland die de kans van een effectief antidopingprogramma hebben verhinderd. Zo intimideerde de Russische geheime dienst (FSB) bijvoorbeeld medewerkers van dopingslaboratoria in Moskou, waardoor de onderzoekers niet onafhankelijk konden werken. In het rapport staat volgens ANP onder andere:

“Het laboratorium in Moskou kon niet onafhankelijk werken van het Russische antidopingagentschap en het ministerie van Sport. De onpartijdigheid, het beoordelingsvermogen en de integriteit van het lab werden geschaad door het toezicht van de FSB in het laboratorium tijdens de winterspelen van Sotsji.”

Vijf atletes worden in het rapport gelinkt aan dopinggebruik. Eén van hen is olympisch kampioene Maria Savinova, die volgens de commissie levenslang geschorst zou moeten worden vanwege het overtreden van dopingregels. Savinova wilde niet meewerken aan het onderzoek, maar de onderzoekers concludeerden wel dat ze doping heeft gebruikt of dat heeft geprobeerd.

Vertrouwen herwinnen

De ban van de ARAF moest eerst worden aangenomen door de Internationale Atletiekfederatie IAAF om uitgevoerd te worden. In een verklaring liet de IAAF weten dat het gaat bekijken of de sancties tegen de Russische atletiekbond worden ingesteld. IAAF-president Sebastian Coe heeft laten weten dat hij zijn medebestuurders direct gevraagd heeft de sancties te overwegen.  Coe:

“We zullen alles doen dat nodig is de schone atleten te beschermen en het vertrouwen in onze sport te herwinnen.”

De Russen hebben van Coe tot het eind van de week gekregen om te reageren op de beschuldigingen. Het Kremlin heeft de conclusies van het WADA-rapport echter sceptisch ontvangen; het ontkende de beschuldigingen via een woordvoerder, meldt het ANP. Ook het Russisch staatsagentschap voor biomedische wetenschappen antwoordde koeltjes aan Russia Today:

“De beschuldigingen moeten in de rechtbank worden bewezen, anders zijn het loze kreten in de aanloop naar de Spelen.”

Hoe groot is dit?

Ophef over dopinggebruik in de Russische topsport is niet nieuw. In december vorig jaar zond de Duitse televisiezender ARD al een documentaire uit over hoe de Russische staat sporters aanzet tot het gebruik van verboden middelen. Positieve dopingtesten werden vervolgens in de doofpot gestopt.

De bevindingen uit het rapport van vandaag zijn overgedragen aan Interpol. De Europese opsporingsdienst coördineert momenteel al een wereldwijd onderzoek naar vermeende corruptie door atleten en officials.