Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Dreiging van genocide in Burundi

President Paul Kagame van Rwanda heeft buurland Burundi gewaarschuwd niet opnieuw de weg in te slaan van een volkerenmoord. „Ze zouden van de lessen van de geschiedenis moeten hebben geleerd”, zei hij in een emotionele toespraak, daarbij verwijzend naar de genocide van 1993 in Burundi en het jaar daarop in Rwanda. In Burundi zijn de politieke spanningen hoog opgelopen door de herverkiezing van president Pierre Nkurunziza voor een derde termijn, in strijd met de grondwet. De afgelopen maanden zijn zeker 200 doden gevallen bij aanhoudend politiek geweld. President Kagame hield zijn toespraak vrijdag, maar de tekst ervan kwam pas gisteren naar buiten. Hij bekritiseerde zijn ambtgenoot Nkurunziza. „Niemand weet waar hij is (...) Elke dag sterven er mensen op straat”, zei hij. (NRC)