Voorzitter Duitse voetbalbond stapt op om WK-affaire

Wolfgang Niersbach houdt vol dat hij niet wist van miljoenenbetaling aan de FIFA.

Foto Michael Probst / AP

Wolfgang Niersbach is vanmiddag opgestapt als voorzitter van de Duitse voetbalbond DFB vanwege het omkoopschandaal waarin de bond verwikkeld is. Hij doet dat naar eigen zeggen om de DFB te beschermen, niet omdat hij betrokken was bij een omstreden betaling die de bond deed aan de FIFA.

Niersbach schrijft in een verklaring dat hij altijd “zuiver, betrouwbaar en correct” heeft gehandeld. Hij houdt vol dat hij niet op de hoogte was van de betaling van 6,7 miljoen euro aan de mondiale voetbalbond. Het gerucht gaat dat dit geld werd gebruikt om stemmen te kopen bij het aantrekken van het WK in 2006.

Hoewel Niersbach vindt dat hem niets te verwijten valt, voelt hij zich wel politiek verantwoordelijk. Hij verlaat de DFB desondanks met een “zuiver geweten” en noemt het “deprimerend en pijnlijk” dat hij geconfronteerd wordt met zaken die negen jaar geleden speelden en waar hij niet bij betrokken was.

Bondsbestuurder zat in organisatiecomité WK

De 64-jarige Niersbach kwam afgelopen weekeinde stevig onder druk te staan toen Der Spiegel schreef dat hij wel degelijk wist van de betaling. Het Duitse tijdschrift baseert zich daarbij op een conceptbrief uit 2004, die het organisatiecomité van het WK aan de FIFA stuurde. Niersbach was toen lid van dat comité.

De DFB kwam vorige maand onder vuur te liggen toen Der Spiegel schreef dat het organisatiecomité bij de bond vier Aziatische bestuurders van de FIFA omkocht. Bij toewijzing van het WK van 2006 kreeg Duitsland 12 stemmen, terwijl Zuid-Afrika kon rekenen op de steun van 11 FIFA-bestuurders.

De Duitse justitie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de mogelijke corruptie. Daarnaast is het FIFA-onderzoek naar Beckenbauer afgerond, de tuchtkamer van de ethische commissie binnen de wereldvoetbalbond moet nog bepalen of hij wordt gestraft.