Vergoeding in VS voor eigenaren Volkswagen

Behalve met diesels blijkt er te zijn gesjoemeld met gegevens van benzine-auto’s.

Eigenaren van Volkswagens met dieselmotoren waarmee gesjoemeld is bij het testen, krijgen in de Verenigde Staten een financiële tegemoetkoming. Het bedrijf heeft tegenover The New York Times bevestigd dat het vandaag met een aankondiging zal komen. Maar over de hoogte van het bedrag wilde een woordvoerder van de Duitse autofabrikant nog geen details geven.

De Amerikaanse website The Truth About Cars, zegt uit eigen bronnen te hebben vernomen dat de gedupeerden 500 dollar (460 euro) cash krijgen plus nog eens een bedrag tussen de 500 en 750 dollar dat uitsluitend besteed kan worden bij de Volkswagen-dealer. De maatregel is bedoeld als „gebaar van goede wil”. In de VS is minstens een half miljoen auto’s uitgerust met misleidende software die de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden lager voorstelt dan echt het geval is.

Er dreigt een lawine aan schadeclaims, onder andere omdat de auto’s door het schandaal veel van hun waarde verloren hebben. Onduidelijk is of eigenaars die de tegemoetkoming van Volkswagen aannemen, daarmee de facto afzien van verdere claims.

Overigens is het Volkswagenschandaal sinds afgelopen week in wéér een nieuwe fase beland met de bekendmaking door het Duitse autobedrijf dat er niet alleen gesjoemeld is met de registratie van stikstofoxiden, maar ook met het brandstofverbruik en de uitstoot van het broeikasgas CO2. Dit niet alleen bij auto’s die op diesel rijden, maar ook bij Volkswagens die op benzine rijden.

Tegenover Bild am Sonntag bekenden verschillende ingenieurs van het autobedrijf dat ze „geknoeid” hadden omdat anders de doelen die de inmiddels vertrokken topman Martin Winterkorn had gesteld, moeilijk te halen waren geweest.

Hoe Volkswagen in de verschillende landen de terugroepactie van de auto’s waarmee gesjoemeld is, gaat organiseren, is nog altijd niet bekend. Ook niet hoe de software zal worden aangepast zodat de auto’s wel de juiste gegevens registreren. In Nederland ontvingen eigenaren van de betreffende auto’s afgelopen week een brief met de mededeling dat de reparaties pas in de loop van het volgend jaar zullen worden uitgevoerd.

De Scandinavische vermogensbeheerder Nordea heeft besloten het Volkswagenconcern voor de rechter te dagen. Tegen de Financial Times zei Nordea dit weekeinde „een aantal groepsvorderingen” voor te bereiden. Nordea beheert voor ongeveer 190 miljard euro aan vermogen, en is daarmee de grootste in Scandinavië. „Investeerders hoeven niet op te draaien voor de kosten”, aldus een woordvoerder van Nordea tegenover de krant.

Het aandeel VW is sinds september 40 procent minder waard geworden. Daardoor heeft bijvoorbeeld het Noorse staatsfonds ongeveer 500 miljoen euro verloren. Het fonds dat gevuld wordt uit de Noorse olieopbrengsten is met 1,2 procent (eind 2014) een van de grootste aandeelhouders van Volkswagen.