Van der Haar wint EK op Nootjesberg en Tiestenduin

Lars van der Haar verslaat de Belgische favoriet Wout Van Aert en is de eerste Europees kampioen veldrijden.

Lars van der Haar Foto Bas Czerwinski/ANP

Of hij zijn nagelnieuwe trui van Europees kampioen veldrijden, donkerblauw met wat lichte strepen en sterren, nu ook de rest van het seizoen ging dragen? „Dat weet ik nog niet”, sprak Lars van der Haar voor de camera van de NOS. Natuurlijk was de 24-jarige renner trots dat hij in Huijbergen winnaar was van het allereerste EK voor profs. Maar of hij nu een jaar lang in de bijbehorende trui rijdt, laat Van der Haar aan zijn ploeg Giant-Alpecin. „Zij beslissen maar wel of niet.” De herkenbaarheid van zijn sponsors staat voorop. En de nieuwe kampioenstrui heeft in de modder nog niet direct zoveel prestige als de regenboogtrui van wereldkampioen.

Sinds 2003 is er een EK veldrijden voor junioren, beloften en vrouwen, waar zaterdag de Belgische Sanne Cant de sterkste was. In Huijbergen organiseerde de Union Européenne de Cyclisme, de Europese tak van de internationale wielerbond UCI, zaterdag voor het eerst ook bij de mannen een titelstrijd voor de beste renners. Zoals ook de wielersporttakken BMX, mountainbike en baanwielrennen naast een WK ook een volwaardig EK hebben, en er volgend jaar voor het eerst een EK op de weg zal zijn voor profs. Maar het veldrijden?

In de door België en Nederland gedomineerde sport is het WK sinds 1950 (met de Fransman Jean Robic als winnaar) traditioneel het enige titeltoernooi. Daarnaast wemelt het van de internationale wedstrijden om diverse klassementen: wereldbeker, superprestige en de Bpost bank trofee. Tot het EK hadden alle klassementen dit seizoen één gemene deler: Wout Van Aert domineert. De pas 21-jarige Belg won liefst acht van de tien internationale wedstrijden en staat overal bovenaan. Maar in Huijbergen ging het plotseling mis.

Tot de finale leek er voor Van Aert geen vuiltje aan de lucht. Van der Haar, die dit jaar al won in het Belgische Boom en om de wereldbeker in Valkenburg, kon net zijn wiel houden maar moest uiteindelijk buigen op de lange loopstroken. Tot Van Aert zijn ketting eraf trapte en Van der Haar ineens weer kansen zag. „Ik was al bezig met de tweede plek en de renners achter me. Maar ik ben iemand die nooit opgeeft. In één keer hoor ik, zie ik: hij heeft een fout gemaakt.” Coach Richard Groenendaal roept het langs de kant ook. „Hij is kapot, hij is kapot.”

Van der Haar keerde terug bij Van Aert, om in de slotronde alleen weg te rijden op het technische gedeelte over de Nootjesberg en het Tiestenduin. „Plots lukte het niet meer”, reageerde nummer twee Van Aert bij de Belgische tv-zender Sporza teleurgesteld. „Het was alsof ik tegen een muur aan reed, niet te begrijpen. Maar Lars was in de slotronde gewoon de sterkste en de slimste.”