Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Utrechtse wethouder van Cultuur treedt af

Jongerius vindt haar bestuursstijl niet passen bij de gemeentelijke politiek.

Wethouder Margriet Jongerius praat met aangekomen vluchtelingen in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs te Utrecht.
Wethouder Margriet Jongerius praat met aangekomen vluchtelingen in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs te Utrecht. Foto Jeroen Jumelet/ ANP

De Utrechtse wethouder van Zorg, Welzijn en Cultuur Margriet Jongerius treedt af. Ze kondigde vanochtend haar vertrek aan in een brief aan de gemeenteraad.

De politica van GroenLinks schrijft daarin dat veel ongeschreven regels en gebruiken in de gemeentelijke politiek niet bij haar passen. “Dat doorkruist mijn bestuursstijl.” Volgens haar is openlijk twijfelen of de tijd nemen om alternatieven af te wegen, niet altijd gewenst in de politieke arena.

Mogelijk heeft haar vertrek ook te maken met het vorige week verschenen kritische rapport van de Utrechtse rekenkamer over muziekpaleis TivoliVredenburg. In de brief wordt daar niet over gerept.

Miljoenen bijspringen

In het rapport concludeert de Utrechtse Rekenkamer dat de gemeente Utrecht onvoldoende regie heeft gehouden in de bouw van de muziektempel. In 2006 werden de kosten geraamd op zo’n 98,6 miljoen. Inmiddels is dat bedrag opgelopen tot 156 miljoen. Volgens de rekenkamer kan daar nog 9,6 miljoen euro bijkomen.

De gemeente loopt daardoor de komende jaren ernstige financiële risico’s. Morgen wordt de gemeenteraad bijgepraat over het rapport.

Jongerius was 1,5 jaar wethouder. In de brief dankt ze alle inwoners, organisaties, raadsleden en haar collega’s voor “de prettige samenwerking en de geleerde lessen”.

 

Brief van Jongerius