UMC Utrecht onderzoekt alle sterfgevallen op KNO-afdeling

Het interne onderzoek richt zich op alle sterfgevallen op de KNO-afdeling sinds 2011.

Foto: Bart Maat / ANP

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat alle sterfgevallen die sinds 2011 op de afdeling keel- neus- en oorheelkunde zijn gevallen opnieuw onderzoeken. Dat meldt RTL Nieuws, dat een e-mail naar al het UMC-personeel in handen heeft.

In de mail wordt vermeld dat het ziekenhuis onderzoek is begonnen naar de sterfgevallen. Een woordvoerder van het UMC Utrecht bevestigt het bestaan van de mail. Het zou gaan om een bericht alle medewerkers.

Vorige week berichtte het televisieprogramma Zembla dat er een “angstcultuur” zou heersen op de KNO-afdeling van het ziekenhuis.

Verdachte sterfgevallen

Ook bleek uit de uitzending van Zembla dat twee verdachte sterfgevallen niet zijn gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Na de publicatie stelde het ziekenhuis een onafhankelijk onderzoek in.

In de mail staat dat de twee sterfgevallen bij een interne calamiteitencommissie zijn aangegeven en in eerste instantie niet zijn doorgegeven aan de IGZ, maar dat die bij nader inzien alsnog zijn doorgegeven. De woordvoerder kon niet zeggen of hier een link lag met het onderzoek van Zembla.

Ook is afgesproken dat voortaan elk geval van ernstige complicaties waarbij de patiënt om het leven komt, meteen aan de Inspectie worden gemeld. Deze beleidswijziging staat volgens de woordvoerder los van de reportage van Zembla.