Twee Amerikanen en Zuid-Afrikaan doodgeschoten in Jordanië

De schietpartij vond plaats bij een trainingskamp voor Iraakse en Palestijnse veiligheidsdiensten.

Het King Abdullah bin Al Hussein Training Center Foto: Muhammad Hamed / Reuters

In Jordanië heeft een politieagent twee Amerikanen, een Zuid-Afrikaan en twee Jordaniërs doodgeschoten. De schietpartij vond plaats bij een trainingskamp voor Iraakse en Palestijnse veiligheidsdiensten. Dat meldt persbureau AP.

Het incident gebeurde in Muaqar, ten oosten van de hoofdstad Amman. De schutter werd doodgeschoten door Jordaanse agenten. AP meldt dat nog eens twee Amerikanen en twee Jordaniërs gewond raakten. Zij worden behandeld aan hun verwondingen.

Obama belooft onderzoek

De dader was een senior-trainer van het kamp, met de status van captain. Zijn identiteit is nog niet vrijgegeven.

De Amerikaanse president Obama zei dat hij het incident zeer serieus neemt en beloofde een diepgravend onderzoek. Ook de Jordaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart.

Trainingskamp gefinancierd door de VS

Het trainingskamp wordt voor een deel gefinancierd door de Verenigde Staten. Jordanië maakt onderdeel uit van de coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid en strijdt tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Jordanië herbergt enkele honderden Amerikaanse trainers die deel uitmaken van een militair programma. In het land zijn ook F16-straaljagers gestationeerd die Jordanië inzet in de strijd tegen Islamitische Staat in buurland Syrië.

    • Casper van der Veen
    • Carlijn Vis