Tot nu toe alleen zwarte Pieten in Sinterklaasjournaal

Er kwamen bij de eerste afleveringen slechts twee pieten in beeld.

Dieuwertje Blok in een eerdere uitzending van het Sinterklaasjournaal. Foto Freek van Asperen / ANP

De eerste twee Zwarte Pieten die vanavond in het Sinterklaasjournaal optraden hadden nog altijd een donkere huidskleur. Behalve het duo kwamen nog geen andere pieten in beeld.

Dat meldt ANP. Het is hierdoor nog niet helemaal duidelijk welke positie het Sinterklaasjournaal inneemt in de moeilijke discussie over het uiterlijk van de pieten. Het televisieprogramma vervult hier een belangrijke rol in: veel winkels hebben laten weten de lijn van het Sinterklaarsjournaal te volgen bij reclames en versieringen in winkels.

Verwijzingen naar debat

Traditiegetrouw doet de publieke omroep vooraf geen mededelingen over de inhoud, maar Suzanne Kunzeler, hoofd jeugd van de NPO, geeft een hint:

“Het draait dit keer weer helemaal om de kinderen, maar er zitten wel duidelijke verwijzingen in naar het maatschappelijk debat.”

‘Kleur Piet is maar een bijzaak’

Vorig jaar zorgde het Sinterklaasjournaal voor ophef door witte pieten te tonen, die geleidelijk zwart werden als ze door de schoorsteen gingen. De boodschap: een piet is niet zwart geboren, piet zijn is een functie, waar je zwart van wordt. De gezaghebbende Opa Piet verklaarde: “Het belangrijkste is dat jij door die schoorsteen kunt. De kleur van een piet, dat is maar bijzaak.” Op pakjesavond reed Opa Piet uit naast Sinterklaas, als zwarte hulpsint.

Twee op de tien getoonde pieten waren vorig jaar in het Sinterklaasjournaal ‘roetpieten’ (met zwarte vegen). De andere acht waren helemaal zwart. Kunzeler onthult over de komende serie: “De roetpietenlijn wordt doorgetrokken.”

Intocht Meppel

Het Sinterklaasjournaal doet in 27 afleveringen dagelijks verslag van de komst van Sinterklaas en zijn activiteiten in Nederland. Het programma wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Komende zaterdag is de landelijke intocht van de goedheiligman in Meppel.

    • Casper van der Veen