Spreeuw met moeilijke jeugd wordt dik

Ook midden in de stad zitten ze nu bij fijn weer vrolijk te zingen. Toch kunnen spreeuwen gebukt gaan onder een moeilijke jeugd. De vogels die daarmee hebben geworsteld worden dik. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van Newcastle gevonden. Vogels kun je een slechte jeugd bezorgen, en nog best ethisch ook. Je wisselt jongen uit tussen nesten. Het kleinste jong krijgt het tussen de elkaar om aangedragen voedsel verdringende bedelaars het moeilijkst. Hij of zij wordt zwaarder, met veel meer vetopslag. En dik betekent: minder vliegefficiƫntie en hoge energiekosten. Met die verzekeringsstrategie dekt de spreeuw zich in tegen vast weer komende tegenvallers. Natuurlijk is niet hard te maken of dit een voorbeeld is van zich verrassend buigzaam opstellende genen, of dat de psyche van de spreeuw een hoofdrol speelt.