Russische kunstenaar zet voordeur FSB in brand

Pjotr Pavlenski nagelde eerder zijn balzak aan het Rode Plein. Hij is opgepakt.

Still uit de video waarin te zien is hoe Pavlenski bij de brandende deur staat.
Still uit de video waarin te zien is hoe Pavlenski bij de brandende deur staat. Foto Vimeo

Kunstenaar Pjotr Pavlenski heeft in Moskou de voordeur van het beroemde gebouw van de Russische geheime dienst aan het Loebjanka-plein in brand gestoken. Na de deur met benzine overgoten te hebben bleef hij in aanwezigheid van journalisten bij het gebouw wachten tot hij werd gearresteerd.

Pavlenski werd twee jaar geleden wereldnieuws toen hij zijn balzak aan het Rode Plein had vastgenageld. De Russische kunstenaar zegt in een verklaring dat hij met zijn actie wil protesteren tegen de praktijken van de geheime dienst FSB, die volgens hem door strenge surveillance en dreiging van geweld een voortdurende bron van terreur vormt:

Maar terrorisme kan slechts bestaan ten koste van het dierlijke instinct van de angst. Tot het ingaan tegen dat instinct wordt een mens gedwongen door een ongeconditioneerde defensieve reflex. Dat is de reflex om te vechten voor het eigen leven. En het leven is het waard om ervoor te gaan vechten.

Hooliganisme

Pavlenski zit vast op verdenking van “klein hooliganisme”, meldt de BBC op basis van een Russische groep die de detentie van gearresteerde activisten monitort. Twee journalisten die de actie filmden zouden volgens Russische media zijn opgepakt en weer vrijgelaten.

De 31-jarige kunstenaar komt uit dezelfde scene als Pussy Riot. De Russische justitie ziet hem als een vandaal en liet hem eerder psychiatrisch onderzoeken.