Rusland: aanslag is mogelijke oorzaak voor vliegcrash

Rusland was niet eerder zo specifiek over mogelijke toedracht van ramp.

Resten van het Russische toestel, dat vorige week zaterdag neerstortte in Egypte. Foto Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Rusland houdt er rekening mee dat de crash van de Russische Airbus in Egypte is veroorzaakt door een bom. Volgens de Russische premier Dmitri Medvedev is een “terroristische daad” één van de mogelijke oorzaken voor de ramp in de Sinaïwoestijn, zo zei hij vandaag in een vraaggesprek met de Russische krant Rossiyskaya Gazeta.

Medvedev is daarmee specifieker over de toedracht van de crash dan tot nu toe. Moskou wilde zich de afgelopen dagen niet uitlaten over de oorzaak van de ramp en reageerde zeer kritisch toen de Amerikaanse en Britse regeringen dat wel deden. Wel besloot Rusland dit weekeinde om alle vluchten naar Egypte te schrappen.

Volgens Medvedev werd dit besluit genomen omdat “de kans dat het een terroristische daad was blijft bestaan”, zo meldt hij in de Russische krant. Een woordvoerder van het Kremlin benadrukte eergisteren juist nog dat het opschorten van de vluchten niet betekende dat de vliegramp is veroorzaakt door een terroristische daad.

IS claimde verantwoordelijkheid voor vliegcrash

Kort na de crash, waarbij alle 224 inzittenden om het leven kwamen, liet de Egyptische afdeling van terreurbeweging Islamitische Staat weten dat zij verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig. De aanval zou een vergelding zijn voor de Russische luchtaanvallen boven Syrië.

Aanvankelijk wilde Rusland weinig weten over een verband tussen de ramp met de Airbus vol Russische toeristen en de bommen die het land op Syrië gooit, maar inmiddels kan Moskou daar volgens onze buitenlandredacteur Hubert Smeets nauwelijks nog omheen. Smeets schreef daar eergisteren over in NRC Weekend:

“De associatie tussen de Airbusramp en IS-terreur raakt de buitenlandse politiek van Rusland in het middenrif. Poetin heeft nooit openlijk gezegd dat de interventie in Syrië ook voor gewone Russen risico’s in zich droeg. Nu zou kunnen blijken dat de regering de burgers zo een rad voor ogen heeft gedraaid.”

    • Joost Pijpker