Rellen in afgelegen Australisch vluchtelingenkamp

De onrust brak uit na de dood van een van de gevangenen. De bewakers zijn vertrokken.

Het detentiecentrum op Christmaseiland. Foto Lloyd Jones / EPA

In een vluchtelingenkamp op het afgelegen Australische Christmaseiland zijn rellen uitgebroken. Er zijn volgens de autoriteiten vernielingen aangericht, maar geen gewonden gevallen. Volgens vreemdelingenadvocaten was de aanleiding de dood van een asielzoeker die zaterdag uit het kamp ontsnapt was. De bewakers hebben zich om veiligheidsredenen uit het complex teruggetrokken, meldt AP.

Het lichaam van de vluchteling werd zaterdag onder aan een klif gevonden. Zijn dood wordt onderzocht. De immigratiedienst ontkent dat er “grootschalige rellen” geweest zijn en spreekt zelf van een “ernstige ordeverstoring”.

Streng beleid

Aanleiding voor de onlusten is volgens de autoriteiten een vreedzaam protest van Iraanse gevangenen. Andere gevangenen - volgens de dienst geen vluchtelingen maar mensen van wie de visa waren ingetrokken - zouden daarna vernielingen hebben aangericht en een aantal brandjes hebben gesticht.

Australië voert een streng vluchtelingenbeleid, zeker als het gaat om mensen die het land op illegale wijze proberen te bereiken. Het land hanteert strikte quota.