Protest voor gemeentehuis Steenbergen tegen komst azc

In het gemeentehuis vergadert de raad over de komst van een vluchtelingenopvang.

Voor het gemeentehuis van Steenbergen zijn enkele tientallen betogers samengekomen. Foto Robert Vos / ANP

Circa honderd demonstranten hebben zich verzameld voor het gemeentehuis van Steenbergen. Daarbinnen vindt een raadsvergadering plaats over de eventuele komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente. Dat meldt persbureau ANP.

De demonstranten dragen spandoeken en borden met teksten als “Geen azc in Steenbergen” en “Blijf niet kalm! Sta op en herover ons land!”. Buiten het gemeentehuis staan tientallen agenten die in de gaten houden dat de situatie niet uit de hand loopt. Het protest was volgens de aanwezige NRC-journalist Arjen Schreuder niet heel heftig of gewelddadig.

Wel werd tijdens het debat bij een woning aan de Kruitweg met twee stenen een ruit ingegooid. Dat liet de politie weten. In het huis woont een gezin van buitenlandse afkomst. De politie weet niet of het incident te maken heeft met de vluchtelingendiscussie, meldt ANP.

Twitter avatar Politie_Rdaal PolitieRoosendaal eo #Steenbergen, #Kruitweg, om 20.00 uur met 2 stenen ruit woning vernield. Bewoners geschrokken, aangifte opgenomen, nog geen daderindicatie.

Rustige vergadering

Er waren 120 plekken beschikbaar voor mensen die de vergadering van de gemeenteraad vandaag wilden bijwonen. Geïnteresseerden dienden zich van tevoren aan te melden. Bij de vergadering waren enkele stevige discussies, maar in tegenstelling tot vorige keer geen boegeroep. Schreuder was bij het overleg aanwezig:

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Steenbergen vergadert over vluchtelingen https://t.co/C8O6Nb3Myj
Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Publiek in raadszaal Steenbergen houdt zich rustig bij pleidooi voor opvang asielzoekers.

Onrust bij eerdere bijeenkomst

Bij een bijeenkomst over de opvang van asielzoekers in de Noord-Brabantse gemeente kwamen voor- en tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum vorige maand hard met elkaar in botsing. Enkele honderden inwoners lieten daarbij hun grote ongenoegen blijken over de mogelijke plaatsing van zeshonderd asielzoekers op een bouwterrein naast een basisschool. Een vrouw die pleitte vóór de opvang van meer vluchtelingen werd door meerdere inwoners uitgejouwd.

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Geen boegeroep deze keer voor Dasja Abresch uit Steenbergen, als zij opnieuw pleit voor opvang.

Ondanks de protesten wil de gemeente 200 tot 300 asielzoekers opvangen. Dat schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. De opvang moet op meerdere locaties worden gerealiseerd. Na de vergadering van vanavond wordt op 25 november door de gemeenteraad gestemd.

    • Casper van der Veen