Politie komt met lokaal amber alert

Ook “urgente vermissingen” straks op borden langs de snelweg en op televisie.

Een fictief AMBER Alert langs de snelweg. Foto Robert Vos / ANP

Bij de zoektocht naar vermiste kinderen gaat de politie een lokale variant van de AMBER Alert inzetten. Delen van het systeem, zoals borden langs de snelweg, waarschuwings-sms’jes en verspreiding van foto’s via de televisie, kunnen vanaf vandaag gericht gebruikt worden. “Hierdoor wordt de kans dat kinderen snel en veilig worden teruggevonden aanzienlijk vergroot”, aldus de politie.

Het officiële, landelijke AMBER Alert blijft ongewijzigd. De regels daarvoor zijn streng, waardoor het systeem maar drie tot vier keer per jaar wordt gebruikt. Voor de landelijke alert moet onduidelijk zijn waar in Nederland het kind zich bevindt en moet onmiddellijk levensgevaar dreigen. De lokale amber alert heet officieel een “urgente vermissing”.

Urgente vermissing

Er is sprake van een urgente vermissing als er “substantiële aanwijzingen” zijn dat het kind risico loopt en “handelen noodzakelijk is”. Dergelijke vermissingen komen volgens de politie ongeveer honderd keer per jaar voor. Het was tot nu toe niet mogelijk om in die gevallen delen van het landelijke AMBER Alert in te zetten, ook niet lokaal.

AMBER Alerts worden verspreid via sociale media, e-mail, sms en apps maar bijvoorbeeld ook getoond op de schermen in bussen en de zakcomputers van NS-medewerkers. Die kanalen komen nu ook voor lokale meldingen ter beschikking voor de urgente vermissingen, binnen een straal van enkele kilometers rond een postcodegebied.