Partij Aung San Suu Kyi eist verkiezingswinst Birma op

De partij gaat uit van een flinke overwinning; oppositieleidster Aung San Suu Kyi roept op tot terughoudendheid.

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi spreekt een menigte toe voor het partijkantoor van haar partij NLD Foto: Ye Aung Thu / AFP Photo

De Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft de verkiezingswinst opgeëist in de Birmese verkiezingen van gisteren. Een woordvoerder zei dat de partij tot op heden zo’n 80 procent van de getelde stemmen heeft gekregen, zo meldt persbureau AFP.

In een eerste reactie liet oppositieleider Aung San Suu Kyi haar achterban op tot terughoudendheid. De 70-jarige Nobelprijswinnares sprak een menigte toe voor het hoofdkantoor van haar partij in de stad Rangoon. Daarbij benadrukte ze dat de verkiezingsuitslag voorlopig nog niet binnen is. “Het is nog wat vroeg om onze kandidaten te feliciteren die hebben gewonnen.”

Het kan nog weken duren voordat alle stemmen in het Zuidoost-Aziatische land zijn verzameld en geteld, maar volgens alle peilingen wint de NLD met een ruime marge.

De verkiezingen in Birma gisteren waren de eerste grotendeels vrije verkiezingen in 25 jaar. Aung San Suu Kyi stemde voor het eerst in haar leven in Birma. Ze voert een decennialange strijd voor democratie tegen de militaire junta die het land nog altijd onder controle heeft, en bracht daarvoor in totaal vijftien jaar in gevangenschap door.

Regeringspartij geeft nederlaag toe

De regerende partij in Birma, de Partij voor Unie, Solidariteit en Ontwikkeling (USDP) van zittend president en generaal Thein Sein heeft de verkiezingsnederlaag erkend. De partij zegt de uitslag te zullen accepteren. Partijleider Htay Oo sprak zijn verbazing uit over de grote marge.

“Ik verwachtte deze verkiezingsuitslag niet omdat we veel voor de mensen in deze regio gedaan hebben. Hoe dan ook, het is de beslissing van het volk.”

    • Sjoerd Klumpenaar