Negende wereldtitel voor korfbalploeg Nederland

De Belgische korfballers vochten als leeuwen, maar ook met de steun van hun koning Filip en 4.500 fanatieke fans op de tribunes van het sportpaleis in Antwerpen lukte het gisteren niet Nederland de wereldtitel afhandig te maken. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer won de finale van het WK met duidelijke cijfers: 27-18.

Het was de tiende finale tussen Nederland en België op het wereldkampioenschap korfbal en voor de negende keer was Nederland sterker.

In de eerste helft kon België goed mee. Bondscoach Detlef Elewaut koos voor een fysieke aanpak en slaagde er goed in de aanval van de Nederlandse equipe te ontregelen. Jesse de Bremaecker maakte een aantal fraaie scores. Voor Oranje waren Laurens Leeuwenhoek en Richard Kunst trefzeker.

Met een ruststand van 13-11 in het voordeel van Nederland leek het gastland verre van kansloos. Maar de klassieker draaide in het tweede deel van de tweede helft de kant op van Nederland. Oranje liep uit van 15-14 naar 19-15 en speelde België in de slotfase kapot. Vooral Marjolijn Kroon ontpopte zich tot een scherpschutter.

„België verdedigde ons goed, wij slaagden er in de eerste helft niet in over alle schijven te spelen”, zei bondscoach Scholtmeijer na afloop tegen de NOS. „In de tweede helft zijn we geschakeld en anders gaan spelen. Ik koos voor de spelers die goed in de wedstrijd zaten, zoals Kroon, en dat pakte goed uit. En als je dan wint in deze ambiance, dan is dat genieten.” (ANP)