Langst dienende agent van Australië stopt ermee

Tien jaar lang was agent Neale McShane verantwoordelijk voor een gebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk.

De Australische agent Neale McShane met zijn vrouw Sandra. Foto: screenshot YouTube

De afgelopen tien jaar was politieagent Neale McShane in het afgelegen binnenland van Australië in zijn eentje verantwoordelijk voor een gebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk. Hij gaat deze maand met pensioen, na 40 jaar trouwe dienst. Hij is daarmee de langst dienende agent in Australië.

De Australische omroep The Project besteedde vorige week speciale aandacht aan het naderende pensioen van McShane:

https://www.youtube.com/watch?v=IRfA-LtlAFU

McShane woont in Birdsville, een dorp met 80 inwoners in de staat Queensland. De verantwoordelijkheden van McShane strekken zich echter uit over een gebied van 240.000 vierkante kilometer dat de staten Queensland, Northern Territory en South Australia beslaat.

De jaarlijkse Birdsville Races vormen het enige moment van opwinding in het dorp. Tijdens dit evenement in het eerste weekend van september verandert het inwoneraantal van het dorp in meer dan 7.000. De rest van het jaar is er in Birdsville weinig te doen, zo ondervindt ook de Australische journalist Andrew McMille tijdens zijn bezoek aan McShane:

“Als je in Birdsville koffie wilt drinken heb je één optie: de bakkerij van Birdsville. Als je naar een restaurant wilt, heb je één optie: het Birdsville Hotel. Als je ziek wordt, kun je behandeld worden in de kliniek van Birdsville en als het daar niet lukt moet je 1.600 kilometer vliegen naar de hoofdstad van de staat, Brisbane.”

“Er is geen criminaliteit, maar wel een politiebureau. Dat wordt bemand door een agent die geen pistool draagt, want daar is geen aanleiding voor.”

Hartaanval

In mei werd de afgelegen ligging van Birdsville McShane bijna fataal, toen hij werd geveld door een hartaanval. Sindsdien doet hij het rustig aan:

“Ik hoop snel beter te worden zodat ik ook van het volgende hoofdstuk in mijn leven kan gaan genieten.”

Lees de longread van BuzzFeed hier.