Picasso en Van Gogh schitteren bij Sotheby’s

Van Goghs Paysage sous un ciel mouvementé: 54 miljoen dollar

Een landschap uit Arles van Vincent van Gogh voor 54 miljoen dollar. Een vroeg Picasso-portret van een naakte cabaretdanseres voor 67 miljoen en een abstract werk van Malevich, dat vijftig jaar in het Stedelijk Museum Amsterdam hing tot het aan de erven van de Russische schilder werd teruggegeven, voor bijna 38 miljoen.

Het waren de hoogtepunten van een levendige Impressionist and Modern Art Sale bij Sotheby’s in New York donderdagavond. De totaalopbrengst bedroeg 306 miljoen dollar, 281 miljoen euro, ruim boven de (lage) verwachting voor de 47 aangeboden kunstwerken.

Het veilinghuis revancheerde zich daarmee voor het tegenvallende resultaat een dag eerder bij de eerste veiling van de collectie van A. Alfred Taubman. Met het resultaat van de tweede Taubman-veiling, die donderdag werd gehouden en 42,7 miljoen dollar opbracht, heeft Sotheby’s nu in totaal 420 miljoen dollar opgehaald met de collectie. Of de met de verkopers afgesproken garantiesom van 500 miljoen dollar wordt gehaald, hangt af van het resultaat van de laatste twee veilingen later deze maand en in januari.

Bij de veiling van impressionistische- en moderne kunst werd het hardst gestreden om een klein babyportret door Vincent van Gogh, Le Bébé Marcelle Roulin uit 1888. Na een minuten durende strijd werd het verkocht voor 7,6 miljoen dollar, ver boven de hoogste richtprijs van 5 miljoen.

Het topstuk van de avond, het naakt van Picasso, werd ingebracht door William Koch, een Amerikaanse miljardair. Die verkoop maakt duidelijk hoe de kunstmarkt in een paar decennia is veranderd: in 1984 op een veiling in Londen gekocht voor 1,4 miljoen pond, nu verkocht voor 67,4 miljoen dollar.